back to top

Adidas je prošlost, Zmajevi u novi ciklus kvalifikacija kreću sa novim tehničkim sponzorom

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 23. marta počet će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.

Zmajevi će u prvom meču ugostiti Island na Bilinom polju, a u ovom meču izabranici selektora Faruka Hadžibegića mogli bi zaigrati u novoj opremi. Kako je iz FSBiH potvrđeno za Faktor, novi tehnički sponzor Saveza bit će Kelme, španski proizvođač sportske opreme.

Tako se nakon nepunih devet godina saradnje FSBiH odlučio razići sa njemačkom firmom Adidas, koji je oblačio Zmajeve od proljeća 2014. godine.

Ipak, kako nam je potvrđeno iz krovne kuće bh. fudbala, postignut je dogovor da umjesto Adidasa to sada bude Kelme.

– Komisija koju su sačinjavali generalni sekretar i direktori sektora u FSBiH radili su na tome i dobili smo informaciju da nam Adidas neće praviti problem i da možemo potpisati ugovor sa drugim tehničkim sponzorom. Konkretno sa Kelmeom, koji je bio najpovoljniji za nas.

Imali smo obavezu da prvo kontaktiramo Adidas jer su oni imali pravo prvog izbora. Oni nam nisu poslali ponudu, mi smo njima prezentirali uvjete koje nam nudi Kelme. Nisu mogli poboljšati uvjete iz ranijeg ugovora, pa smo dogovorili posao sa novim tehničkim sponzorom – rekao je izvor Faktora iz FSBiH naglasivši kako je moguće da već protiv Islanda zaigramo u novoj opremi.

Oprema novog tehničkog partnera FSBiH već je prisutna u našem fudbalu jer Kelme oblači sudije, te trenere u Centru za edukaciju FSBiH.

Kada su u pitanju bh. premijerligaši, dresove sa zaštitnim znakom šape nose banjalučki Borac, Široki Brijeg, Leotar, a od prvog kola proljetnog dijela sezone i Igman iz Konjica.

Španski proizvođač sportske opreme nije previše zastupljen u reprezentativnom fudbalu, a opremu Kelme nose tek Dominikanska Republika i Filipini.


sport1.oslobodjenje.ba