Bivši reprezentativac BiH osuđen jer je poznaniku razrezao lice čašom

Nekadašnji reprezentativac BiH i fudbaler mnogih klubova, između ostalog i Širokog Brijega i Wolfsburga, Mirko Hrgović, osuđen je na Općinskom sudu u Splitu na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, prenosi hercegovina.info.

Hrgović je prema još uvijek nepravomoćnoj presudi oštećenog Antu Poljaka povrijedio 2. augusta 2014. godine oko 9 sati u Sinju, ispred ugostiteljskog objekta Potkova. Udario je Poljaka u predjelu glave razbijenom čašom toliko snažno da mu je nanio ranu na lijevoj strani lica dužine između 6 i 10 cm, a samo pukom srećom ovaj nije zadobio opasnije povrede.

U svoju odbranu, Hrgović je kazao mu je vidno alkoholizirani Poljak prišao i da je vrijeđao njega i njegovu porodicu, kao i njegovu igračku karijeru te ulogu u razvoju fudbala u Sinju. Istakao je i da mu je bilo jasno da bi moglo doći do ozbiljnijeg sukoba, pa je od Poljaka zatražio da se udalji od njega i njegovog društva.

Poljak se prema Hrgovićevim riječima na to oglušio, te se približio toliko da je došlo do naguravanja, pa ga je Hrgović udario vinskom čašom koja mu je u tom momentu bila u ruci, a potom se udaljio. Iste večeri ili sutra Hrgović je kontaktirao Poljaka želeći da izgladi situaciju, a ovaj mu je tražio 5 do 10 hiljada eura, u ovisnosti od ozbiljnosti povrede.

Poljakov iskaz bio je nešto drugačiji. On je istakao da je sa Hrgovićem bio prijatelj i potvrdio je da je sukobu ispred Potkove prethodila nesuglasica oko uloge nekadašnjeg reprezentativca BiH u razvoju fudbala u Sinju. Kazao je da nije bio u pitanju ozbiljniji sukob, ali da ga je Hrgović iznenada udario flašom, koja je zakačila njegove naočale i razbila se, zbog čega je došlo do velike posjekotine.

Sudski vještak je riješio nedoumicu oko toga je li Poljak udaren čašom ili flašom. U pitanju je bila čaša, no to nije značajnije olakšalo poziciju Hrgovića, jer je prema presudi on napao Poljaka sa jasnom namjerom da ga povrijedi, te se napad nije zaustavio ni nakon što je zadao Poljaku tešku povredu.

Poljak je istakao namjeru da krivično goni Hrgovića i traži odštetu od 150 hiljada kuna.


sport1.oslobodjenje.ba