Edin Džeko je sinoć postavio i zanimljiv rekord u Seriji A!

Edin Džeko je sinoć imao trostruki razlog za slavlje u pobjedi Intera na gostovanju u Veroni.

Osim ubjedljive pobjede rezultatom 6:0 kojom se Inter vratio na mjesto koje vodi u Ligu prvaka iduće sezone, Džeko je imao i razloge za slavlje na individualnom nivou.
S dva pogotka stigao je do velikog jubileja – 400. gola u karijeri, a usput je i postavio zanimljiv rekord u Seriji A.

Naime, Džeko je s dva sinoćnja pogotka sada na cifri od 107 golova u elitnom rangu italijanskog nogometa, te je postao 74. najbolji strijelac u historiji Serie A dugoj 125 godina.

Ono što je posebno zanimljivo je da je Džeko postao najbolji strijelac u Seriji A kada su u pitanju nogometaši rođeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Dosadašnji rekorder sa 106 golova bio je Antonio Vojak. Ovaj napadač rođen u Puli 1904. godine je bio jedan od najboljih napadača u Italiji od sredine dvadesetih do sredine tridesetih godina prošlog stoljeća nastupajući za Lazio, Juventus, Napoli i Genou, a 1932. godine je upisao jedini nastup za reprezentaciju Italije, no zbog fašističkog Mussolinijevog režima morao je nastupiti pod prezimenom Vogliani, piše Klix.

Naravno, Džeko nije najbolji strijelac u Seriji A ako se govori o igračima našeg porijekla jer je Zlatan Ibrahimović sa 156 golova na 21. mjestu. Najbolji strijelac u historiji Serije A je Silvio Piola sa 273 gola.

Što se tiče aktivnih nogometaša u Seriji A, Džeko je na visokom sedmom mjestu. Bolji od njega su samo Ciro Immobile (192), Fabio Quagliarella (181), Zlatan Ibrahimović (156), Paulo Dybala (109), Domenico Berardi (109) i Duvan Zapata (108).

sport.novi.ba