Faruk Hadžibegić: Kad pobijedimo najbolji smo, kad izgubimo ništa ne valja, trebamo izbjeći euforiju

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra odigrati utakmicu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine protiv Slovačke. Medijima se pred sutrašnji susret obratio selektor Faruk Hadžibegić.

Selektor naše reprezentacije nije pravio veliku euforiju, te je istakao da treba spustiti loptu. U slučaju pobjede posao sutra nije gotov, već ima još osam utakmica.

“Mnogo je lakše da jednu utakmicu kada otvorimo pobjedom. Lakše se radi i lakše je nastaviti sa dobrim radom. Objektivno govoreći, mi sutra da pobijedimo mi nismo realizovali svoj cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Imamo poslije toga još osam utakmica”, rekao je Hadžibegić i dodao:

“Bosanci su poznati po euforiji, kada pobijedimo najbolji smo, a kada izgubimo onda ništa ne valja. Trebamo da izbjegnemo euforiju, a naravno da bi željeli da pobijedimo. Ta bi nam pobjeda mnogo značila. Smatram da je selektor i ekipa Slovačke jako kvalitetni. Mislim da je njihov rezultat protiv Luksemburga, a Slovačka je sa razlogom jedan od kandidata za drugo mjesto. Sutra nas očekuje izuzetno teška utakmica. Bilo kakav rezultat sutra što se desi, ne znači ništa. Mi ćemo naravno pokušati da napravimo najbolji rezultat koji je moguće napraviti. Izuzetno respektujemo protivnika koji je kvalitetna ekipa. Oni imaju ambiciju, novog vrhunskog selektora i igrače koji igraju u jakim evropskim ligama.”

Selektor je za kraj dobio pitanje o mogućim promjenama u početnih jedanaest u odnosu na utakmicu protiv Islanda.

“Poznajete vi našu ekipu možda i bolje od mene. Vidjeli smo da smo igrali dobro, bez obzira na povrede. Radi se o mladim igračima kojima je ovo iskustvo. Oni su mnogo toga u prošlosti uradili kako bi došli mi u situaciju da se borimo da odemo na Evropsko prvenstvo. Ja se adaptiram na ovo što imam i moram da nađem najbolju formulu koja odgovara igračima. Svaki trener želi da ima nešto svoje, ali kada dođete i imate neki broj povreda i svega, onda donosimo rješenje koje nam izgleda najbolje. Protivnik se sprema na osnovu utakmice protiv Islanda, isto kao mi što se spremamo na osnovu njihove posljednje utakmice. Igrat će najspremniji igrači fizički i oni koji mentalno spremni”, rekao je Hadžibegić.


sport1.oslobodjenje.ba