Faruk Hadžibegić objasnio spisak: Govorio o Mešanoviću, Zolotiću, Bajiću, Barišiću…

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Faruk Hadžibegić, govorio je danas na press konferenciji povodom utakmica protiv Islanda i Slovačke.

Odmah na početku objasnio je otkud Jasmin Mešanović na spisku.

– On je u spisku koji su koristili Duško i Petev. Znam da zadnji period nije bio pozivan. Meni je bilo pitanje bočnih igrača, pa kada sam zovnuo Duljevića i Stevanović, falio mi je još jedan igrač. Igra u Kisvardi standardno i za to bočnu poziciju nisam našao bolje rješenje sada. On to sada igra, raspitao sam se.Znam i da igra golgetera, ali u mojoj viziji je za bokove.

Ima ideju kako će igrati u nastupajućim utakmica, mada još ne definitivno.

– Imam ideju oko toga. Naši igrači, sve koje sam obišao, igraju u svim mogućim sistemima, i sa četiri pozadi i sa tri, 4-4-2 najklasičnije. Moram da vidim još gdje se oni najbolje osjećaju. Imamo Kolašinca, Dedića,koji dobro igraju u svojim klubovima. Treba nam i visina. Kada počnu rpipreme vidjećemo gdje se oni najbolje snalaze. 

O Denisu Huseinbašiću i njegovoj odluci da još malo pričeka sa izborom nacionalnog tima kaže:

– Ja sam i na predstavljanju rekao da niti želim, niti možemo da se odreknemo bilo kog igrača. On je skrenuo svojim igrama na svoj kvalitet. Ljudi koji su prije mene počeli da ga prate i ja smo bili na više sastanaka, sa njegovim ocem, sa njegovim menadžerom. Iznenađen sam malo. Mislio sam da će prihvatiti odmah, a kako su mi rekli ima mogućnost da ide za Njemačku. Nije mi drago to, ali ja nemam mogućnost da utičem na bilo kakvu odluku. Volio bih da i mi nekada da dođemo u situaciju “e sada mi razmišljamo”. 

Da li će Nemanja Bilbija dobiti šansu, ili je samo reda radi na spisku?

– Nemanju nisam pozvao reda radi. Mislim da naši treneri rade u teškim uslovima, ali rade dobro. Fudbal napreduje, mada još nije na nivou na kojem želimo da bude. On daje golove, bio sam sada na utakmici koju su pobijedili 5:0. Nisam ga zvao reda radi, ali kada su tu Džeko, Kodro, Prevljak, Demirović tu, konkurencija je mnogo jača nego u njegovom klubu.

O samim kvalifikacijama kaže:

– Sve dok ne budemo matematički kvalifikovani ja neću reći da smo kvalifikovani, isto tako i eliminisani. Imamo 10 utakmica, maatematika govori da te samo 10 pobjeda sigurno vodi na Evropsko prvenstvo. Vidjećemo šta će se dešavati. Apsolutno se nadamo da ćemo imati sreću i kvalitet da pobjedimo protivnika kojeg smo posmatrali. Gledali smo u januaru i februaru utakmice protiv Estonije i Švedske. Protivnik kojeg moramo ozbiljno shvatiti. Želja i namjera je da sve uradimo da pobijedimo. Nisam tip koji će posumnjati ili se radovati nakon jedne pobjede ili poraza.

Neće biti puno improvizacije u prva dva kola.

– Volio bih da je bilo prijateljskih utakmica, pa da kombinujemo. Ja sam se odlučio na najklasičnije, da bi bilo što manje promjena. Hrabro sam se prihvatio ovoga i hoću samo prvo mjesto. Meni su savjetovali da ne govorim o prvom mjestu. Znam da nismo najbolji, ali da nismo i najgori. Meni je želja da usadimo pobjednički mentalitet. Da pobijedimo i napravimo neku vrstu pozitivne atmosfere i euforije. Odlučio sam se za ovu grupu sada. Mislim da ova grupa može da iznese ove dvije utakmice sada. Ova grupa nije definitivna, pa i ako pobijedimo ove dvije utakmice, možemo promijeniti nekoga.

Gledao je Island u dvije januarske utakmice, pa iako je tu nedostajalo igrača, ne očekuje promjenu u sistemu igre.

– Ono što ja mislim, subjektivno, on je sastavljao ekipu koja će igrati. Igrao je 4-4-2 i 4-1-4-1. Mogu da pogriješim, ali ne vjerujem da će mijenjati sistem. Istina, nisu tada bili kompletni, ali bilo je igrača koji će igrati. Ovi igrači koji tada nisu bili tu ući će u jedan od ta dva sistema. Visoki su, to nam može biti problem na prekidu. Radićemo na tome. Mislim da je bilo pametno što sam otišao da ih vidim, da se što boljem možemo pripremiti.

Interesuju ga samo pobjede

– Ja bih volio da pobjedim obje. Jedino bih bio zadovoljan sa dvije pobjede, toliko sam fanatik, toliko želim. Želja mi je i cilj. Tako ću i razgovarati sa igračima. Ne kalkulišem ništa. Želim da pobjedim sve, opsjednut sam sa tim

Da li je Nermin Zolotić bio u opticaju?

– Zolotić je na spisku i razmišljali smo o tome. Prvi put kada sam rekao, koristićemo listu koja je bila već kod moje dvojice kolega prije mene. Nismo mogli sve pozvati odjednom. Sada je takva odluka, ali on ostaje na spisku igrača na koje računamo.

Dobio je i pitanje šta je sa Riadom Bajićem i Harisom Hajradinovićem.

– Bili su u krugu. U ovom momentu sam mislio da je ovo najbolji izbor. Rahimić je bio dole, dao je izvještaj. U izbori su, ali sada su tu ovi momci.

O Luki Menalu.

– Moj izbor. Možda sam pogriješio, možda nisam. Nemam šta puno da ti kažem. Raspravljali smo i o Luki. Čisto stvar izbora, da li je dobar ili loš. Trenutno nije sa nama, možda će sljedeći put biti, a neko sa ovoga spiska neće biti.

Kaže i da se razmišljalo o Adrianu Leonu Barišiću.

– Jesmo. Možda se ponavljam treći put, ali ovaj put je ovaj izbor. Hvala Bogu da imamo više igrača na tim pozicijama, pa da možemo da se opredijelimo za nekog. Hrvoje Miličević igra standardno u Ligi konferenciji, visok je, i to je standardan. Za njega smo se opredijelili u ovom trenutku.

Da li je razmišljao kako nadoknaditi odsustvo Miralema Pjanića.

– Nisam bio u razmišljanju ko će zamijeniti Pjanića kao Pjanića. Nažalost, ima sada dužu pauzu. 

O Harisu Duljeviću i njegovom prijevremenom izlasku iz igre kaže:

– Meni su rekli da nije ništa, da je izašao iz taktičkih razloga.

 

 


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!