Godina od odlaska Ivice Osima: U Japanu je iza sebe ostavio neizbrisiv trag

JEF United Chiba 2003 – 2006.

Iako je u Japanu radio samo nepunih pet godina, Ivica Osim ostavio je dubok i neizbrisiv trag. Od 2003. do 2006. godine bio je trener JEF United Chiba, sa kojim je 2005. osvojio J. League Cup, prvi pehar u historiji kluba. Naredne godine njegov sin Amar je prigrlio isti trofej. Treba naglasiti da su Ivica i Amar osvojili za sada jedina dva trofeja za ovaj japanski klub.

Najbolji rezultat u domaćem prvenstvu postiže već prve sezone, 2003/2004, kada je JEF United osvojio treće mjesto, pet bodova manje od tadašnjeg šampiona Yokohama F. Marinos.

Japanska profesionalna fudbalska liga (J1 League) je Ivicu Osimu 2005. godine uručila specijalnu trenersku nagradu za izuzetan doprinos razvoja J1 League i japanskog fudbala uopšte.

Japan 2006 – 2008.

Štraus sa Grbavice postao je selektor Japana 21. jula 2006. godine. Reprezentaciju je predvodio u tačno dvadeset mečeva, a zabilježio je skor od 13 pobjeda, 5 neriješenih i samo tri poraza uz uspješnost od 60%. Na klupi samuraja debitovao je 9. avgusta 2006. u utakmici protiv selekcije Trinidada i Tobaga, na kojoj je Japan slavio rezultatom 2:0. Treba naglasiti da je Osim naslijedio brazilsku legendu Zica, koji je bio selektor od 2002. do 2006. godine.

Prvi trofej sa selekcijom Japana osvojio je na čuvenom Kirin kupu, koji je igran od 1. do 5. juna 2007. godine. Osim domaćina Japana, učesnici su bile selekcije Kolumbije i Crne Gore. Ivica Osim je predvodio samuraje i na Azijskom kupu od 7. do 29. jula 2007. koji je tada bio u zajedničkoj organizaciji Indonezije, Malezije, Tajlanda i Vijetnama. Samuraji su u utakmici za treće mjesto izgubili na penale od selekcije Južne Koreje rezultatom 6:5, nakon 0:0 u regularnom toku meča. Japan se vratio kući sa FIFA fair play nagradom i najboljim strijelcem turnira Naohiro Takaharom.

U septembru 2007. Japan je sa Osimom učestvovao na Four Nations Tournament u austrijskom gradu Klagenfurtu, na kojem je zauzeo prvo mjesto. Nakon toga, tačnije 17. oktobra 2007, sa samurajima je osvojio i Afro-azijski kup nacija. Tada su slavili nad selekcijom Egipta visokim rezultatom 4:1, a susret se odigrao na stadionu Nagai u Osaki. Ovo takmičenje se tradicionalno igra između pobjednika Azijskog i Afričkog kupa nacija.

Ivica Osim je 16. novembra 2007. pretrpio težak moždani udar u svom domu u Japanu. Nakon toga više nije bio u mogućnosti da se bavi trenerskim poslom sve do svoje smrti. Koliko je Osim bio cijenjen u svjetskim okvirima, dovoljno govori podatak da su ga tada u bolnici Juntendo University Hospital Tokyo posjetili predsjednik UEFA Michel Platini i predsjednik FIFA Sepp Blatter.

Švabo je vrlo kratko, dakle od juna do decembra 2008. godine, bio i savjetnik Fudbalskog saveza Japana.

Nogometni/Fudbalski savez BiH 2011 – 2020.

Nakon što je N/FSBiH suspendovan 1. aprila 2011. od FIFA i UEFA zbog neusvajanja statuta koji je predviđao ukidanje tri člana predsjedništva, formiran je Komitet za normalizaciju, na čije čelo je postavljen legendarni stručnjak. Formiranju ovog tijela, te postavljanje Osima za vodećeg čovjeka posredovali su Michel Platini i Sepp Blatter lično, koji su ga izuzetno cijenili kao fudbalskog trenera i igrača, a osobito njegove ljudske kvalitete.

Nakon velikih napora i bezbroj sastanaka sa vodećim i istaknutim ljudima i političarima u zemlji, te ponajviše zahvaljujući Osimovom nepresušnom entuzijazmu, mudrosti i intelektu, suspenzija je ukinuta 30. maja iste godine na veliku radost navijača Bosne i Hercegovine. Švabo je ostao na mjestu predsjednika Komiteta za normalizaciju N/FSBiH do izbora prvog samostalnog predsjednika te organizacije, odnosno do kraja 2012. godine.

Od 2012. do 2020. Ivica Osim bio je predsjednik Odbora za savjetovanje i posredovanje N/FSBiH. Švabo je pomogao da se vrati kult reprezentacije, te je svojim neiscrpnim autoritetom sastajući se sa vodećim ljudima iz poslovnog, političkog i medijskog svijeta BiH inicirao da reprezentacija i Savez dobiju vodeće sponzore na dugoročnom planu. Radeći kao funkcioner Saveza, Bosna i Hercegovina je izborila do sada jedini nastup na nekom velikom fudbalskom takmičenju, a to je bio odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. U konačnom plasmanu, BiH je zauzela dvadeseto mjesto od 32 zemlje učesnice.

Sa tadašnjim predsjednikom UEFA Michelom Platinijem Osim je također posredovao u finansiranju, izgradnji i otvaranju nacionalnog trening-kampa reprezentacije Bosne i Hercegovine u Zenici. Izgradnja je koštala deset miliona eura (osam miliona je izdvojila UEFA, a dva FIFA). Trening-kamp je zvanično otvoren 2. septembra 2013, a njegovoj inauguraciji prisustvovao je i Platini.

Osimova kultura u Japanu i svijetu

Osimove izjave za medije stekle su popularnost među brojnim japanskim obožavateljima. Objavljene su i prevedene brojne knjige, trenutno njih sedamnaest, a najpoznatija je svakako “Osimove riječi” (Words of Osim na engleskom i Oshimu no kotoba na japanskom), zbirka njegovih citata objavljena 2005. godine. Prodata je u 400.000 primjeraka i našla se na listi bestselera u Japanu.

Biografija “Ivica Osim – Utakmice života”, bosanskohercegovačkog autora Marka Tomaša, objavljena je na engleskom i japanskom jeziku. Knjigu je publikovala ugledna izdavačka kuća Chikuma Shobō iz Tokija, a na japanski jezik preveo ju je Zen Chida. “Utakmice života” u Bosni i Hercegovini je prvi put objavljena u proljeće 2014. u ediciji Bosanski portreti izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice.

Dok je Osim vodio selekciju Japana, Zen Chida je bio njegov stalni prevodilac po profesionalnoj dužnosti Fudbalskog saveza Japana. Chida je također autor dvije knjige o Štrausu sa Grbavice. To su “Osimova poruka”, japanskog izdavača Misuzu Shobo, objavljena 2009. godine. Druga knjiga nosi naziv “Osimova taktika”, izdavača Chuokoron-Shinsha, publikovana 2010. u Japanu.

Ivica Osim je napisao i predgovor za japansko izdanje knjige “Djetinjstvo u ratu” bh. autora Jasminka Halilovića za Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Popularni Švabo pojavljuje se i u reklami jedne od najpoznatijih kompanija za razvoj operativnih sistema Microsoft za japansko tržište. Prvi put je prikazana u januaru 2016, a mogu se vidjeti kadrovi snimljeni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu. Osim se također pojavljuje u reklami za japansku satelitsku televiziju Sky PerfecTV kao promoter za FIFA World Cup 2010. Snimana je u Sarajevu, tačnije na stadionu Grbavica.

Osim je izlazio i na naslovnicama brojnih uglednih japanskih časopisa, dnevnih listova i magazina, a posljednji put je krasio julsku naslovnicu Sports Graphic Number iz 2022. godine. U ovom memorijalnom izdanju magazin je dao veliki osvrt o životu i radu bosanskohercegovačkog trenera, a sve povodom njegove smrti. Sports Graphic Number je vodeći japanski sportski magazin koji izlazi svakog četvrtka, a sjedište mu je u glavnom gradu Japana.

Švabo se našao i na omotu popularne videoigrice J-League Pro Soccer Club o Tsukurou! 6 Pride of J čuvenog japanskog proizvođača Sega Corporation sa sjedištem u Shinagawi, Tokio. Osim na naslovnom omotu, Ivica Osim se pojavljuje u uvodnom govoru, odnosno daje upute igračima ove videoigrice.

Zid zgrade na početku Sarajevske ulice u glavnom gradu Srbije, Beogradu, sve donedavno je krasio Osimov lik. Ispod plave table na kojoj je ćirilicom i latinicom ispisan naziv ulice neko je postavio prepoznatljivu Švabinu ilustraciju iz perioda dok je bio selektor plavih. U sarajevskom naselju Grbavica, u neposrednoj blizini stadiona FK Željezničar, nalazi se veliki oslikani mural Ivice Osima sa antologijskom rečenicom iz perioda kada Švabo podnosi ostavku na klupi reprezentacije Jugoslavije.

Čuvena sarajevska humoristična grupa “Nadrealisti” (Top lista nadrealista), koja je uspješno djelovala osamdesetih i do početka nesretnog rata u Bosni i Hercegovini, bavila se Osimom u skeču iz novogodišnjeg specijala za novu 1990. godinu. Emitovan je na Televiziji Sarajevo, a govori o Švabinim nedoumicama o potencijalnim kandidatima za nastup Jugoslavije na tada predstojećem Svjetskom prvenstvu u Italiji. Odnosno, bavili su se time ko će se zaista naći na Švabinom finalnom spisku putnika za Mondijal. Ovaj, danas legendarni i krajnje duhoviti skeč sniman je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a inspirisan je duhom opere i prepoznatljivim svjetskim izvedbama. Ivicu Osima je ovjekovječio čuveni bosanskohercegovački glumac sa stalnom adresom u slovenačkoj prijestolnici Ljubljani Branko Đurić Đuro.

Mnogobrojni dokumentarni filmovi i TV serije su snimljeni o životu i radu Ivice Osima, a u nekima od njih se pojavljuje i kao jedan od protagonista. Godine 1996. objavljen je dokumentarni film “Ivica Osim – Mein Sarajewo” u produkciji austrijskog ORF-a, koji nam predočava priču o njegovom životu i fudbalskoj karijeri. Iste te godine snimljen je i dokumentarni film “Plava priča” u produkciji bosanskohercegovačke državne radio-televizije – BHRT, a u režiji poznatog sportskog novinara, komentatora i autora Sabahudina Bahe Topalbećirevića. Film govori o pobjedama i porazima Ivice Osima i FK Željezničar. Isti autor je u produkciji Al Jazeera Balkans snimio dokumentarni film “Naša brazilska priča” o historijskom plasmanu BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. u kojem se i Osim pojavljuje. Četiri godine kasnije Topalbećirević objavljuje internacionalno nagrađivani cjelovečernji dokumentarac “Švabo iz Sarajeva”, također u produkciji Al Jazeere Balkans.

Osim je bio dio dokumentarnih filmova koji se bave tematikom nacionalne reprezentacije, odnosno raspadom i ratom na prostoru bivše Jugoslavije. To su svakako “Jedanaest prijatelja” (Elf Freunde) u režiji Michele Andreolija i Miklósa Gimesa koji je nastao 1998. godine. Muziku za film radio je svjetski priznati Sarajlija Goran Bregović. Drugo ostvarenje je “Posljednja jugoslovenska jedanaestorica” (Het laatste Joegoslavische elftal) iz 2000. godine, a u režiji Sarajlije Vuka Janjića.

Posljednje javno pojavljivanje Ivice Osima bilo je u TV mini seriji “Italia 90: Four Weeks that changed the world”. Serijal je sastavljen od tri epizode, svaka od njih traje po pedeset minuta, a rađena je u produkciji čuvenog britanskog Skya. U drugoj epizodi, uz Osima se još pojavljuju Faruk Hadžibegić i Dragan Stojković Piksi. Dva dana nakon završenog snimanja svog dijela intervjua za pomenutu epizodu, Osim je, nažalost, preminuo u austrijskom Grazu.

Povodom njegove smrti, državna radio-televizija Srbije – RTS je u okviru emisije magazina “Oko” napravila polusatni specijal naziva “Ivica Osim – čovek koji se borio za unapred izgubljenu stvar.”


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!