Izabrao BiH ispred Amerike, ali St. Louis nije okrenuo leđa svom najboljem fudbaleru ikad!

Vedad Ibišević bez dileme je jedan od najboljih napadača koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. U reprezentaciji naše zemlje ostavio je ogroman trag, ali i u klubovima u kojima je nastupao. Prve ozbiljnije korake napravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, a grad u kojem je tada živio nije zaboravio popularnog Vedatora.

Već je dobro poznata priča da je Ibišević rođen u Vlasenici 6. avgusta 1984. godine, ali je zbog ratnih dešavanja s porodicom bio prisiljen da napusti rodni grad.

Nakon nekoliko godina u Tuzli njegova porodica je odselila u Švicarsku, a ubrzo nakon toga i u Ameriku. Ibišević se školovao u St. Louisu, ali i prve ozbiljnije fudbalske korake naš nekadašnji reprezentativac napravio je u tom američkom gradu.

Ibišević je prve korake imao u klubu Zmaj od Bosne, a dok je s porodicom bio u Švicarskoj trenirao je i u FC Badenu. No, odlaskom u Ameriku počeo je da pokazuje svoj fudbalski talent i bilo je jasno da je riječ o velikom potencijalu.

Na sebe je pažnju skrenuo igrajući za ekipu Univerziteta St. Louis gdje je bio nezaustavlji, a nakon toga Ibišević je nastupao za St. Louis Strikerse za koje je na 22 meča dao 18 golova. Igrao je kratko i za Chicago Fire prije nego što je stigao u PSG, a kasnije je dobro poznato kakav trag je ostavio u Njemačkoj nastupajući za Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Herthu i Schalke.

Ibišević je imao pravo da igra za Ameriku, ali je 2004. godine stigao poziv Ibrahima Zukanovića u mladu reprezentaciju i dileme više nije bilo. Vedo je u dresu Zmajeva ostavio neizbrisiv trag jer je na 83 nastupa dao 28 golova, a neki od njih će se zauvijek pamtiti.

Međutim, iako je Ibišević još prije skoro 20 godina odlučio da neće igrati za Ameriku i prihvatio je poziv BiH u St. Louisu ga zbog toga nikada nisu osuđivali niti su se odrekli činjenice da je jedan tako poznat fudbaler ponikao u tom gradu.

Da Ibišević ima veliko poštovanje i odličan status u tom američkom gradu najbolje pokazuje činjenica da je njegov dres izložen u historijskom muzeju Missouri.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Missouri History Museum (@mohistorymuseum)

Ovaj muzej sutra proslavlja “dan fudbala” jer je St. Louis poznat kao grad u kojem je taj sport itekako popularan. U muzeju su napravili i poseban odjel koji je će sutra biti zvanično otvoren gdje su izloženi fudbalski predmeti, a među njima je i Ibiševićev dres.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Missouri History Museum (@mohistorymuseum)

Dres našeg nekadašnjeg reprezenativca nalazi se u “Soccer Cityju” u ovom muzeju, a da stvar bude zanimljivija nije riječ o dresu Ibiševića iz nekog od klubova za koje je igrao već je izložen njegov dres iz reprezentacije BiH.

U St. Louisu se itekako ponose na sve ono što je Ibišević napravio u svojoj karijeri, a za njega također kažu i da je daleko najbolji fudbaler ikad iz tog grada koji je na kraju napravio fantastične stvari u tom sportu.

sport.novi.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!