Josip Čondrić otkrio od čega zavisi da li će izabrati hrvatsku ili reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Čondrić je iskoristio klauzulu u ugovoru sa Plemićima te je na poziv agenta Velibora Kvrgića odlučio pojačati kazahstanski tim kome je hitno trebao golman. 

U razgovoru za Germanijak Čondrić je otkrio kako je došlo do transfera.

“Kontaktirao me moj agent Velibor Kvrgić, rekao da u Astani hitno trebaju golmana, jesam li zainteresovan, rekoh da jesam. Sve se u dva dana odvilo. Poslali su mi odmah kartu, doletio sam u Tursku, razgovarao s glavnim trenerom Grigorijem Babajanom i trenerom golmana Milanom Stojkovićem, uvjerili su me da ću im biti pojačanje, da im trebam za prvenstvo i Europu. Malo je trajalo sve to dok smo sve dogovorili i dok sam prošao ljekarski, no sad je sve završeno, novi sam igrač Astane”, opisuje Čondrić.

Sjajni golman je otkrio da je bez problema postigao sporazum sa Zrinjskim.

“S Dankom Šulentom sam se sve dogovorio. Stari ugovor mi je isticao, pregovarali smo o novome, ali imao sam klauzulu i Šulenta je bio stvarno korektan. Lijepo mi je bilo u Mostaru, osvojio sam svoju prvu titulu, upoznao drage ljude, imali smo odličnu sezonu u Europi, nažalost, ispali smo kako smo ispali, ali historijsku stvar smo napravili za bh. fudbal i klub”, objašnjava Čondrić.

Prvi trofej s novim klubom moći će osvojiti već za mjesec dana jer od 25. do 27. februara igra se kazahstanski Superkup, dok prvenstvo počinje sedmicu kasnije (format proljeće-jesen).

“Potpisao sam na jednu plus jednu godinu, ali realno to su dvije godine jer ugovor mi se automatski produžuje uđemo li u skupine nekog eurokupa ili postanemo prvaci, a s ovim kadrom koji imamo postat ćemo prvaci, tako da nisam imao problema s tim rizikom, jer i meni je cilj osvajati prvenstva i igrati evropske utakmice najesen”. 

Čondrić uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH, za koju reprezentaciju konkurira?

“Uzeo sam bh. državljanstvo po roditeljima jer kad sam dolazio u Zrinjski trebala mi je što prije radna dozvola, pa se dogodilo da sam prije dobio državljanstvo i automatsku radnu dozvolu. Inače sam rođeni Zagrepčanin, nisam bh. putovnicu niti izvadio, ali ako bi dolazio poziv selektora prihvatio bih onu reprezentaciju koja me prva pozove, ne bih licitirao kao s klubovima”, zaključio je Čondrić. 

 

 


sport1.oslobodjenje.ba