back to top

Jusufbegović: Ključna je stvar stvoriti mentalitet pobjednika i izgradnja tima

Uvodni dio priprema ste završili u Mostaru, a na Kupresu se nalazite već osam dana. Ekipa je dosta izmijenjena, pa kako gledate na novajlije i cjelokupnu atmosferu na pripremama?

– Atmosfera nam je dobra. Generalno sam zadovoljan odnosom, radom, trudom, mada još uvijek imamo probleme i neke stvari teže idu i znam da još uvijek nismo pravi i vjerovatno će jedan period proći, dok mi dođemo do onoga gdje mi mislimo da možemo doći, odnosno gdje trebamo ići. Još uvijek nam je problem fokus i koncentracija, pa neki igrači još uvijek teško prihvataju neke principe koje imamo. Imamo određenih problema u tom kontekstu, ali tu smo da radimo i da rješavamo probleme. Međutim, djelimično sam zadovoljan i to je neka ocjena dosadašnjem dijela priprema.

Razgovarali smo zimus kada ste došli i tada je bilo dosta promjena u ekipi, pa evo i sada tokom ljeta, ali vjerovatno je sada lakše slagati ekipu. Da li ste zadovoljni time? Šta je ono što vam fali i gdje još tražite pojačanja?

– Pa nije nam drago to što se dešava, odnosno meni kao treneru. Svaki trener želi da izbjegne velike rokade u prelaznim rokovima, to je jasno. Međutim, situacija je bila takva, da smo željeli zadržati Zeljkovića, Ovčinu, Dejanovića, ponudili smo im nove ugovore, ali nismo se ‘našli‘. Ja bih volio kao trener da su oni tu ostali. Bilo je stvar pregovora, a zašto nisu ostali, pa svako je imao svoj neki interes i to je tako. Doveli smo igrače za koje smatramo da nam mogu pomoći, a što se tiče ovih drugih, kojima smo se zahvalili, nisu puno ni igrali i malo je bio specifičan za nas onaj prelazni rok poslije svega što se dešavalo, tako da smo morali napraviti neke rezove. Što se tiče ovih igrača koji su došli, mislimo da su, prije svega, igrači koji su imali formu u prethodnim klubovima, da bi veoma brzo trebali doći na neki osnovni nivo rada i trenažnog proces, a ove druge stvari ćemo rješavati u hodu i probleme kako budu utakmice dolazile, tako da ćemo  analizom utakmica dobivati odgovore. Znamo šta želimo da igramo, imamo jasnu ideju i plan i dat ćemo tome vremena da probamo. Na kraju, kada pogledamo, nama od standardnih 11 nije puno igrača otišlo, koji su iznijeli prošlu sezonu. U principu, tu nema Zeljkovića, Čukovića i Dejanovića, a u tom kontekstu, nismo mi napravili neke spektakularne promjene. Doveli smo desnog beka, hoćemo da dovedemo lijevog beka, doveli smo dva krila barem se nadam i vjerujem. Doveli smo Džafića kao iskusnog igrača koji može da zatvori više pozicija i smatramo da bi u tom kontekstu trebali biti igrački jači, ali to ne znači da ćemo biti momentalno jer treba napraviti tim. Ključna stvar je izgradnja tima i pobjedničkog mentaliteta, to je nešto sa čime imamo malo problema.

Sigurno ste po završetku sezone, a prije početka priprema, analizirali neke stvari iz prethodne sezone. Imali ste do posljednjih 15 dana praktično sve, a onda ste na kraju, nažalost po Rođenei po vas, ostali bez ičega.

– Dosta je i okolnosti utjecalo na to. Ja smatram da čovjek mora gledati okolnosti da bi mogao da donese kvalitetnu procjenu šta je to. Opet ću se osvrnuti na zimski prelazni rok, odnosno kako se sve odvijalo i da smo tada smanjivali ugovore, da smo oborili budžet za trećinu, da smo dovodili igrače koje smo mogli dovesti u datom trenutku. jer smo bili ‘zakovani‘ sa igračima koji nisu htjeli da smanje ugovore, pa nismo mogli da trošimo dok ih se nismo oslobodili, a nije se moglo ništa osloboditi. U tom kontekstu, mi nismo ni bili na tržištu poželjni da neko kod nas dođe jer je svako znao da smanjujemo ugovore. Mi smo u principu pronašli unutrašnje rezerve kroz unutrašnju snagu kroz par igrača koji su došli. Prije svega, tu mislim na Hrkaća, Hadžikića, Lauša, koji su dali svoj doprinos u toj igri. Međutim, desile su se i povrede, kao i neke stvari, odnosno okolnosti koje nam nisu išle na ruku, što nas je u dobroj mjeri poremetilo da mi u posljednjim utakmicama i zbog selekcije prelaznog roka nismo mogli da uđemo maksimalno, da izvučemo povoljnije rezultate. Možete se sjetiti utakmice protiv Sarajeva i generalno protiv Želje, kao i u Kupu. Nama su na krilu igrali Vehabović i  Anđušić, igrači kojima to nije prirodna pozicija, a uz sve to, kod nekih fudbalera se mogao osjetiti i pad forme, to su igrači koji su se vraćali iz povreda. Npr. Ćuković, Zeljković koji nikako nije igrao desnog beka, a nije ga ni htio igrati, pa ga je počeo igrati i to prilično kvalitetno. To su neke enormne rokade sa ekipom koja je bila posložena malo i divlje. Prema mom mišljenju, mi smo u tom kontekstu izvukli maksimum. Malo je falilo, ali to što je malo falilo je nedostajalo puno u prelaznom roku i u nekim određenim stvarima organizacije u samom klubu što se tiče oporavka, liječenja, medicinske službe i nekih drugih stvari, trenažnog procesa, terena, a na kojima ja nisam htio da gradim alibi. Sve se to dešavalo, to je naš unutrašnji problem i pokušat ćemo sve to riješiti u narednom periodu.

Kada govorimo o novoj sezoni u Premijer ligi BiH, bit će dva nova pravila na snazi. Prvo pravilo je o mladim igračima. Kada je uvedeno, govoreno je o tome da je to prilika za klubove, ali i za mlade igrače i reprezentaciju, a već nakon dvije godine je to pravilo ukinuto. Kakvo je generalno vaše mišljenje o tome?

– Meni se sviđalo to pravilo i drago mi je zbog pravila da moraju dva mlada igrača igrati zbog toga što su klubovi bili primorani da naprave bolji odnos prema svojim školama fudbala, čast izuzecima kao što je recimo FK Sarajevo i NK Široki Brijeg, pa i Zrinjski u jednu ruku. Trebali bi krenuti u izgradnju i da tražimo izvor svoje moći i podizanja kvaliteta fudbala u organizaciji kvalitetnog rada u omladinskim pogonima. Samim time da ekipe moraju imati dva igrača u početnoj postavi, tjera vas na to jer se ne može dovesti kvalitetnog igrača sa vana, već ga klubovi moraju proizvoditi ili moraju raditi selekciju. Klubovi moraju tražiti po manjim mjestima, pa praviti saradnju, pa raditi selekciju, pa se potruditi, pa unaprijediti rad i uslove i okolnosti što tjera taj omladinski pogon da bude bolji. Prema mom mišljenju, to bi podiglo nivo novih vrijednosti i meni je bilo drago zbog tog pravila. Mi trebamo sami od sebe da radimo i ne treba nam pravilo. Međutim, sada je donijeto pravilo koje je donijeto, pa ćemo vidjeti kakav će efekat dati. Nažalost, nismo dočekali efekat ove odluke jer nije bilo prostora i vremena za to. Meni bi bilo drago da je to ostalo. Mi danas vidimo na mladoj reprezentaciji, u kojoj igraju igrači iz Premijer lige, i koji igraju odlično protiv odličnih ekipa. Ja neću okrenuti leđa Šikalu i gledat ću da mu i dalje budem podrška jer je i on iznio sezonu, kao i nekim drugim mladim igračima ću gledati i nastojati da im budem podrška i da im dajem priliku. Imamo sada tu i Mahmića, a u tom nekom kontekstu, žao mi je što je promijenjena ta odluka. Vidjet ćemo šta će na kraju biti.

Drugo pravilo je pravilo o stranim igračima, o kojem neki kažu da je totalni potop za bh. fudbal, dok drugi smtaraju da se to trebalo napraviti na drugačiji način, a treći misle da će to pomoći klubovima da imaju kvalitetne rostore. Kako Vi generalno gledate na to?

– Kvalitetan roster praviš, ako govorimo o regionu, da se boriš sa Dinamom, Hajdukom, Osijekom, Rijekom, Crvenom zvezdom, Partizanom i svim ostalim timovima koji mnogo izdvajaju za svoje igrače. Prema tome, mi ne možemo da dovedemo kvalitetan roster jer ima sedam timova u Hrvatskoj i sedam u Srbiji koji imaju duplo jače budžete nego recimo Sarajevo, daju više novca za igrače, i to je osnova za kvalitetan roster. Za mene je stranac stranac, tako da ja čisto sumnjam da to nešto može promijeniti neki koncept. Može biti veći roster, klub može ‘‘ubosti‘‘ i pronaći igrača kojim će proširiti selekciju. Mi ne možemo povući kvalitetne igrače iz Prve lige FBiH, pa onda dovodimo malo bolje igrače iz drugih liga, a dajemo im puno više novca. To je problem našeg fudbala,

Šta će generalno bh. fudbal dobiti sa tim, odnosno šta ćemo mi dobiti time što ćemo dovesti igrače iz druge lige Srbije ili Hrvatske, ili treće lige Slovenije, nauštrb ovdje momaka koji su tu, treniraju i bore se?

– Sada znači ide obrnuto. Opet ćemo se vratiti na omladinski pogon i kako nam izgleda Prva liga FBiH i Prva liga RS. Mi se na to trebamo skoncentrisati, odnodno da to poboljšamo, a očigledno je da niko neće, od premijerligaša, da uzme igrača iz te sredine, odnosno iz Prve lige FBiH i ne smatra ga pojačanjem. Rijetki su slučajevi, možda da Sarajevo ‘zagrebe‘ po Stupčanici, gdje možda iskoče jedan ili dva igrača. U principu, nekada su te lige bile mjesto odakle su se uzimali igrači. Sada je pitanje da li smo mi zaista loši u tim nižim ligama ili mi ne želimo prihvatiti te igrače, odnosno da im posvetimo pažnju. Problem je u tome što mi možda nemamo nekog igrača u Prvoj ligi FBiH, to je jedna stvar. Ja iskreno smatram i mislim da smo na tragu tog mišljenja, da se, prije svega, trebamo okrenuti sebi, odnosno svojim igračima, da im damo prostora i da probamo njih razvijati. Ovo tržište je premreženo Dinamom, Hajdukom jer je svako dobio svoj reon, Partizanom, Crvenom zvezdom koji gledaju te mlade igrače i odvlače ih odavde. Mi dok ne zaštitimo to, odnosno naš proizvod, i dok se ne spustilo dole i ne počnemo praviti uslove i donositi pravila, koja će afirmisati naše mlade igrače, teško ćemo mi napraviti neki veliki iskorak. Moje mišljenje je da se trebamo baviti našim pogonima, entitetskim ligama i to bi trebale biti zapravo razvojne lige, gdje bismo imali priliku filtrirati igrače i pratiti njihov razvoj, pa ih potom kroz klubove Premijer lige dalje razvijati.


sport1.oslobodjenje.ba