Jusufbegović traži dobitnu formulu, Haskić oduševljen klubom i gradom, Karamarko prijemom

Tokom pauze došlo je do promjene na klupi, a Amara Osima koji je ekipu vodio tokom jeseni zamijenio je Nedim Jusufbegović, kome je ovo drugi mandat na klupi Mostaraca.

Jusufbegović kaže da je generalno zadovoljan urađenim u periodu od prvog treninga do danas.

– Generalno sam zadovoljan samim odnosom i pristupom radu. Fokus i koncentracija su na zavidnom nivou. Nemamo nekih dramatičnih i težih povreda, ali imamo nekih standardnih malih problema koji, ne volim to kazati, prate ovaj dio priprema. Što se tiče ostalih stvari, tu nemamo šta kriti. Imamo problema kroz sve momente u igri sa pojedinim principima. Analiziramo prošlogodišnje prvenstvo i svaki trening nastojimo da popravimo stvari kroz trenažni proces. Treninzi su integralni, ali ekipa je u nekom segmentu dobro pala kako mentalno, tako i kroz pobjednički mentalitet, koji je izgubljen. Nadam se, uz jedan veliki angažman svih nas i kvalitetan rad, da se možemo vratiti tamo gdje mislimo da pripadamo.

Vidimo da je veliki broj igrača na treningu, a spominje se i dolazak nekih novih fudbalera u klub. Koji je to neki optimalni broj igrača na koje ćete računati na pripremama u Turskoj?

– Oko 24 ili 25 igrača ćemo povesti u Tursku. To je neki broj igrača, tu su i naravno tri golmana. Gledat ćemo da priključimo i neke mlade, a očekujemo i ne krijemo da ćemo pokušati završiti dolazak još dva igrača. Definitivno kako bi neke stvari popravili i da pojačamo konkurenciju, a da li ćemo uspjeti, to ćemo vidjeti. Imamo tu namjeru, a koliko ćemo biti sposobni i konkurentni na tržištu, ne znam, ali radimo na tome. Mislim da, ako uspijemo to da zatvorimo, onda bi trebali biti bolji i snažniji prvenstveno u igri prema naprijed.

Prijateljska utakmica koja se trebala igrati narednog vikenda je pomjerena za narednu sedmicu. Koji je razlog i koliko ćete još imati prilika da vidite svoje igrače na djelu do odlaska u Antaliju?

– Imat ćemo dvije provjere, protiv Neretvanca i Igmana iz Konjica. Protiv Neretvanca igramo u utorak, a Igman je u subotu. U Turskoj ćemo odigrati tri ili četiri utakmice, tako da smatram da će to biti dovoljan broj utakmica kako bismo vidjeli neke stvari, podigli nivo svoje igre, te isprobali neke druge formacije i taktičke varijante. Utakmica je pomjerena zbog toga što je malo došlo do “šuma” u komunikaciji. Smatrali smo i ja i Neretvanac da smo mi to dogovorili, ali su oni čekali neku potvrdu, gdje sam ja iz tog dogovora smatrao da ne trebam da potvrdim, pa je došlo do odgode utakmice. Međutim, brzo smo se dogovorili za sljedeću utakmicu. Odgoda nam neće poremetiti plan, tako da je sve u redu i nismo ništa puno izgubili tim neigranjem utakmice u subotu.

Jedan od onih od kojih se puno očekuje je Nermin Haskić, koji se jesenas dosta mučio sa povredom. Kako kaže zadovoljan je sobom, ali i ekipom kako reaguje u ovim uvodnim utakmicama.

– Poslije duge pauze smo konačno tu na okupu. Mislim da su igrači došli spremni i imali smo malo poteškoća na startu priprema jer vremenske prilike baš nisu bile idealne za treniranje, ali mislim da smo odradili sve što smo zamislili. Do sada ide sve kako treba, a sa šefom radimo na nekim novim stvarima, taktičkim zamislima kako u defanzivi, tako i u ofanzivi. Mislim da imamo sasvim dovoljno vremena, da to sve uigramo do početka proljetne polusezone.

Imali ste malo problema tokom jesenje polusezone sa povredama, kakva je sada situacija?

– Sada je dobro. Imao sam baš dosta vremena, jer je pauza bila malo duža, pa sam mogao sve to da saniram. Mislim da sam sada sto posto spreman i ja se nadam da će me zdravlje poslužiti.

Čini se da vam odgovora Mostar, s obzirom na to da ste u međuvremenu produžili ugovor sa Veležom.

– Ja sam nekako od svog dolaska u Velež oduševljen Mostarom i nikada prije nisam imao priliku da boravim u tom gradu. Međutim, vremenom sam se nekako zaljubio u grad i klimu. Mislim da je Mostar idealan grad za život, tako da mi odgovora biti tu. Drago mi je da sam produžio ugovor i želim da pokažem na terenu da sam to zaslužio, ali i da na taj način vratim ljudima iz kluba što u mene vjeruju.

 

 

Jedan od onih koji su tokom zime stigli u Mostar je i Marko Karamarko. Hrvatski bočni fudbaler je zadovoljan kako ekipom, tako i svime što ga je dočekalo u Veležu.

 

– Tu sam nekih devet-deset dana i, zasad, su me momci super prihvatili. Radi se dobro i vrijedno i mogu reći da mi je lijepo ovdje.

Ovo nije vaš prvi dodir sa Premijer ligom BiH, jer ste prije desetak godina bili u Olimpiku.

– Prije desetak godina sam bio nešto kratko u Olimpiku, ali smo imali nekih problema sa papirima, pa sam samo trenirao par mjeseci, a onda sam se vratio u Njemačku.

Nakon vašeg potpisa, Ivan Tatomirović bivši kapiten Sarajeva i saigrač iz Žalgirisa vam je poželio sreću u novom klubu.

– Mi smo skupa igrali uspješno dvije godine u Žalgirisu. Uzeli smo dvije titule u Kupu i dvije u prvenstvu. Bio je to jako lijep period u mojoj karijeri.

Interesantno je da se sve glasnije pominje i povratak Tatomirovića u BiH.

– Ja bih volio da se njemu desi ono najbolje što mu se može desiti. Ja bih volio da on ode negdje u Kinu, pa da uzme što više novca. Međutim, gdje mu srce odluči, tu će vjerovatno otići jer je on momak jako ispravan. Što se tiče igranja, posjeduje kvalitet i ja mu želim svu sreću i nadam se da će njemu doći ono što je za njega najbolje, rekao je Karamarko na kraju našeg razgovora.


sport1.oslobodjenje.ba