Kako je Ćiro uvjerio bh. reprezentativca da je najbolji na svijetu? Ako se desi greška, ja sam kriv, a ne ti!

Nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Nemanja Supić, je u razgovoru za Glas Srpske govorio o Miroslavu Ćiri Blaževiću koji je prije nekoliko dana preminuo.

Istakao je da je uoči njegovog debija protiv Belgije rekao da je on najbolji golman kojeg je ikada trenirao što mu je mnogo značilo. 

– Ćiro mi je ostvario želju da branim za reprezentaciju. Naš odnos je bio specifičan i intenzivan. Njegova harizma i lucidnost bili su prepoznatljivi. Pred moj debi u Belgiji, iskreno ja nisam ni očekivao da ću braniti. Poslije jednog treninga zovnuo me je sa strane i rekao mi je: Je l‘ ti znaš da si najbolji golman kojeg sam ikad trenirao? Ti si najbolji golman na svijetu i sutra na utakmici, hoću da ideš na svaku loptu koja uđe u šesnaesterac, da je pokupiš. I ako se desi greška, ja sam kriv, ne smije niko da te napadne. Dosta su mi značile te riječi, pogotovo kada to kaže jedna takva trenerska veličina, rekao je Supić za Glas Srpske i dodao:

– Šef je bio nevjerovatan motivator i vodio je računa o svakoj sitnici. Znao je i sa novinarima. Pred utakmicu protiv Jermenije bili su brojni pritisci. Asmir Begović je branio u Portsmouthu, a tu smo bili Adis Nurković i ja. Mediji i kompletna javnost insistirali su na tome da brani Begović. Ćiro je najavio da će tako biti. Međutim, poslije jednog treninga pozvao me je u sobu i rekao: Sine, spremaj se psihički, ti ćeš braniti, a ovo što sam najavio, rekao sam to da i tebe i sebe rasteretim pritiska. Ostaje žal što nismo otišli na taj Mundijal u Južnu Afriku, ali ima sigurno veliku zaslugu za plasman BiH u Brazil na Svjetsko prvenstvo, jer je on selektirao gro te ekipe, zaključio je Supić.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!