Ko će na klupu Željezničara?

Fudbalski klub Željezničar od danas je bez šefa stručnog štaba. Naime, Plavi su se sporazumno razišli sa Edisom Mulalićem i sada su u potrazi za njegovim nasljednikom.

Fudbalski klub Željezničar danas je sporazumno raskinuo saradnju sa šefom stručnog štaba Edisom Mulalićem, a ovom nekada sjajnom fudbaleru Plavih s Grbavice presudila su dva uzastopna poraza, u prvenstvu od Leotara i u polufinalu Kupa BiH od Veleža.

Iako je hronična besparica sasvim sigurno uoči početka sezone uticala i na ambicije kluba, očito da su one s vremenom rasle te da četvrto mjesto na tabeli i plasman u polufinale Kupa nisu zadovoljili čelnike kluba.

Istina, ne briljira Željezničar u drugom dijelu sezone, no ipak je raskid saradnje sa Mulalićem u bosanskohercegovačkoj javnosti odjeknuo poput bombe.

Hrabra odluka, rekli bismo jer ulazi se u sami finiš sezone, a ko god bio novi šef struke, neće imati dovoljno vremena da upozna ekipu, ni da po cijenu nešto lošijih rezultata istraje na sprovođenju svojih ideja vezanih za igru jer svaki bod do kraja sezone može biti presudan u borbi za Evropu. A, Željezničaru kao rijetko kojem klubu zbog finansijskie situacije, treba taj izlazak na evropsku scenu.

A, po objavljivanju vijesti o raskidu saradnje Željezničara i Mulalića, počelo se špekulisati sa imenom novog šefa struke. Navijači imaju svoje favorite kao i menadžeri koji sarađuju s klubom i sasvim sigurno je mail Željezničara zatrpan porukama od strane agenata.

No, na kraju će odluku donijeti čelnici kluba i morat će dobro odvagati jer krivica za eventualni neuspjeh odnosno neizlazak na evropsku scenu biće servisirana samo njima. Upravo iz tog razloga, rekli smo da je raskid saradnje sa Mulalićem hrabra odluka čelnika kluba.

Ko će naslijediti Mulalića? Pitanje je na koje u ovom trenutku niko ne zna, pa ni ljudi koji će donijeti tu odluku. Nekoliko je imena u opticaju, a s obzirom da je do kraja sezone manje od dva mjeseca te da Željezničaru predstoji velika borba za izlazak na evropsku scenu, logično je da to u ovom trenutku bude neko trenersko ime koje poznaje prilike u bh. klupskom fudbalu.

Jedan od onih iz mlađe garde koji je slobodan na tržištu je nekadašnji trener GOŠK-a, Veleža i Sarajeva, Feđa Dudić. Radi se o treneru koji je s Veležom u dva puta uzastopno izborio nastup u Evropi (kroz prvenstvo i svojen Kup) i koji dobro poznaje prilike u bosanskohercegovačkom fudbalu, te se ne boji izazova, no u isto vrijeme se radi i o čovjeku koji neće po svaku cijenu prihvatiti ponudu bilo kojeg kluba, pa tako ni Željezničara. Vidjelo se to nedavno, kada je imao dogovorenu saradnju sa Novim Pazarom, ali zbog određenih problema u ovom klubu odlučio je napustiti Novi Pazar prije nego li je obavio ijedan trening sa ekipom.

Među trenere koji poznaju prilike u bh. klupskom fudbalu spada i Denis Ćorić. Radi se o treneru koji je trenerski zanat započeo u omladinskim selekcijama Širokog Brijega, da bi se potom radio sa prvim timom ovog kluba. Samostalno je vodio ekipu na 16 utakmica, a onda je na više od stotinu asistirao Goranu Sabliću, Goci Sedloskom i Borisu Paviću.

Fenomenalno je vodio Posušje s kojim je dominirao Prvom ligom Federacije Bosne i Hercegovine i vratio je ovaj klub u društvo najboljih, a sada to isto čini i sa GOŠK-om iz Gabele. Porušio je sve rekorde u Prvoj ligi Federacije BiH sa ekipom iz Gabele i iako je do kraja prvenstva ostalo još deset kola prednost od 13 bodova nad prvim praticom je realno nedostižna tako da u Gabeli već prave ekipu na Premijer ligu. Za razliku od Dudića, Ćorić nije slobodan ali eventualni poziv od Željezničara, teško da bi odbio.

Ne treba zaboraviti ni Tonika Karačića, trenera koji je sjajno vodio juniorsku reprezentaciju naše zemlje, ali i Široki Brijeg. Pod njegovim vodstvom Širokobriježani su igrali odličan fudbal, iskusan je i poznaje prilike u bh. klupskom fudbalu. Trenutno je šef struke Zvijezde 09 koja se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske što samim tim znači i da nije od onih trenera koji “biraju” posao.

Slobodan je i Nermin Bašić. U Premijer ligi je vodio Travnik, Jajce i Tuzla City, a posljednji trenerski angažman je imao u Sloveniji gdje je s klupe predvodio Radomlje. U ovoj zemlji vodio je i Goricu, a inostrano iskustvo skupljao je i u Angoli te Egiptu gdje je radio kao asistent Draganu Joviću u 1 de Agostu i Ismailiju.

Naravno, na tržištu je još mnogo slobodnih trenera, no ne bi bilo iznenađenje da upravo jedan od nabrojanih naslijedi Mulalića na klupi Željezničara.

sport.novi.ba