back to top

Livaja neće biti suspendiran? “Mrzin Dinamo, srpsko ime to” otišlo je u zastaru!

HNS JE POKRENUO disciplinski postupak protiv najboljeg Hajdukovog igrača Marka Livaje zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja, stoji na službenoj stranici HNS-a. “Nakon završetka utakmice finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa odigranog u Rijeci, u kojem je Hajduk svladao Šibenik s 2:0, pokrenut je disciplinski postupak protiv igrača Hajduka Marka Livaje zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja”, piše HNS.

Već smo pisali o tome da bi Livaja mogao dobiti suspenziju. Dosad su igrači zbog neprimjerenih pjesmica kažnjavani novčano, ali je Hajdukovoj zvijezdi ovo drugi put da vrijeđa rivale. HNS je objavio da je pokrenuo disciplinski postupak protiv Livaje, no jedna odredba pravilnika mogla bi spasiti Hajdukovog igrača.

Staro nedjelo otišlo u zastaru?
Članak 84. Disciplinskog pravilnika kaže da će se igrača kazniti novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica ako prekrši neku od odredbi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika, a u slučaju ponovljenog ili težeg djela, bit će kažnjen zabranom igranja od tri od 12 utakmica. 

To bi, u najgorem slučaju, za Hajduk značilo da bi Livaja mogao propustiti početak iduće sezone. No članak 41. istog pravilnika daje malo drugačiji kontekst i sugerira da se Livaju ne može smatrati recidivistom, piše Index.hr.

“Disciplinski postupak, osim kada se radi o prekršaju dopinga, prekršaju nagovaranja, podmićivanja i lažiranja i prekršaju sudjelovanja u neregularnosti, ne može se pokrenuti kada prođe određeno vrijeme od počinjenja prekršaja i to: – šest mjeseci za prekršaje za koje je predviđena kazna ukora, novčana kazna, kazna zabrane igranja na određenom broju utakmica, kazna zabrane igranja ili obavljanja funkcija do tri mjeseca”, stoji, između ostalog, u spomenutom članku.

S obzirom na to da se Livajin prvi prekršaj, onaj protiv Dinama, dogodio u prosincu 2021. godine, za njega je nastupila zastara. No disciplinska komisija će prilikom izricanja kazne gotovo sigurno uzeti u obzir to što mu ovo nije prvi prekršaj.

Livaja je već kažnjen zbog vrijeđanja Dinama
Podsjetimo, u prosincu 2021. godine Livaja je u društvu Danijela Subašića u jednoj diskoteci nakon pobjede nad Dinamom skandirao “mrzin Dinamo, srpsko ime to”. Tada ga je komisija kaznila s 35 tisuća kuna.

Iz Dinama su se bunili što su Livaja i Subašić kažnjeni prema članku 84., a ne članku 87. koji govori o poticanju na mržnju i nasilje. Prema članku 87., moralo ih kazniti i novčano i suspendirati, no izvukli su se i s manjom kaznom.

Dodajmo i da je 16-godišnji Hajdukov branič Luka Vušković na proslavi na Poljudu pjevao “Freze, traktori i seoski putevi, pičke šibenske, pičke šibenske, dobit ćete batine” pa i njemu prijeti kazna. On će se vjerojatno izvući samo s novčanom kaznom.

sport.novi.ba