Mitrović: Rad sa mladima je zadovoljstvo, ali i obaveza

Nekadašnji premijerligaški defanzivac Darko Mitrović uspješno krči svoju trenersku stazu. Ovaj bivši štoper Slobode, Slavije, Čelika, Gradine i drugih klubova stekao je A licencu ove godine, a prvi seniorski posao ima u drugoligašu Federacije BiH Mladosti iz Kikača.

Iako se pred početak sezone očekivalo samo da se ekipa izbori za opstanak, on je doveo tim do druge pozicije i to sa jako mladom ekipom.

– Ljetos sam podmladio ekipu. Kada sam dolazio, cilj je bio da ostanemo u ligi, međutim, kvalitetnim radom u prvom dijelu sezone mi dolazimo do trećeg mjesta. E, tada smo već morali promijeniti svoje ciljeve i gledali smo ka drugom mjestu, što smo na kraju i uradili. Uz to, plasirali smo se u finale Kupa Tuzlanskog kantona i sada trebamo igrati Kup Federacije BiH, koji je kvalifikacioni za Kup BiH. Bila bi velika stvar kada bismo ugostili neku od ekipa sa tradicijom, govori nam Darko Mitrović.

Teško je govoriti o ambicijama za dalje, jer Mladost, kao i veći dio ove Druge lige grupa Sjever, nema uslove za viši rang.

– Iskreno, mi nemamo kuda dalje. Nemamo uslove za viši rang. Možemo biti prvi, podići pehar, ali to bi bilo samo trošenje para. Ući u viši rang ne možemo. Evo, i ove godine Gornji Rahić, koji je peti na tabeli, igra baraž jer prve četiri ekipe nemaju uslove.

Voli Mitrović raditi sa mladima i davati šansu mlađim fudbalerima.

– Mladi igrači su velika obaveza. Mi imamo najviše igrača na tom prelazu iz juniora u seniore. Treba ih istrpjeti, dati im šansu i spremiti za seniorski fudbal. Na kraju, kada uspiješ, pravo je zadovoljstvo. Ove sezone sam promovisao dosta igrača, 3-4 mogu otići u Prvu ligu i to je veliko zadovoljstvo.

Mitrović želi da uskoro napravi i iskorak u trenerskom poslu i popne se u neki viši rang, gdje bi mogao dodatno da napreduje i nastavi usavršavanje.

– Moje ambicije su samo napredovanje. Želja mi je da nakon ovoga radim u Prvoj ligi Republike Srpske ili Federacije Bosne i Hercegovine i da nađem neki klub u kojem bih mogao da nastavim da se razvijam i usavršavam kao trener.


sport1.oslobodjenje.ba