NAJVEĆI MUNDIJAL U ISTORIJI! Ništa više neće biti isto: Evo kako će izgledati SP 2026. godine! Svi stadioni su već izgrađeni!

Svjetsko prvenstvo, koje će se za tri i po godine održati u Americi, Kanadi i Meksiku, biće najveće u istoriji, budući da će na njemu učestvovati čak 48 reprezentacija.

Nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo je posljednje na kojem su učestvovale 32 reprezentacije.

FIFA je uvela revolucionarnu promjenu, na Svjetskom prvenstvu 2026. za titulu će se boriti 48 reprezentacija.

Iako se u početku spekulisalo da će timovi biti raspoređeni u 16 grupa sa po tri ekipe, sve je izvjesnije da ćemo i dalje imati 12 grupa sa po četiri tima. Prolaz bi trebalo da osiguraju prva i druga ekipa iz grupe, kao i osam najboljih trećeplasiranih.

Format kvalifikacija još nije poznat

Ogromna ekspanzija najviše pogoduje timovima iz Afrike i Azije, ali i Okeanije, koja će prvi put imati sigurnog predstavnika na Svjetskom prvenstvu.

Kada je u pitanju Evropa, sada će umjesto 13 imati 16 predstavnika na Svjetskom prvenstvu.

Zanimljivo, iako je do početka prvenstva ostalo manje od četiri godine, još uvijek se ne zna u kojem formatu će se odigrati kvalifikacije. Detalji će biti poznati 23. januara, kada će FIFA zvanično objaviti kako će timovi uspjeti osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo.

Stadioni spremni

Za razliku od prvenstva u Kataru, koje se praktično odvijalo u jednom gradu, Svjetsko prvenstvo će se 2026. igrati u tri zemlje. Ukupno će se odigrati 80 utakmica na 16 različitih stadiona.

U Kanadi će gradovi domaćini biti Vankuver i Toronto, u Meksiku će se igrati u Gvadalahari, Meksiko Sitiju i Montereju, a u Sjedinjenim Državama u Atlanti, Bostonu, Dalasu, Hjustonu, Kanzas Sitiju, Los Anđelesu, Majamiju, Filadelfiji, Seattle, San Francisco i New York.

Katar je za prvenstvo izgradio osam potpuno novih stadiona, a za sljedeće Svjetsko prvenstvo neće se graditi novi objekti. SAD imaju najmodernije stadione na svijetu na kojima se igraju NFL utakmice i nema sumnje da će navijači biti oduševljeni.

Još nije odlučeno na kojem će se stadionu igrati veliko finale, a glavni favoriti su legendarni “Azteci” u Meksiko Sitiju koji može da primi 87.500 gledalaca i stadion Met Life u Nju Džersiju koji ima nešto manji kapacitet (82.500).

Prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino nedavno je rekao da će krovna organizacija svjetskog fudbala dobro razmisliti prije nego što donese konačnu odluku.

“Još ima nekih razgovora i definitivno ćemo izabrati najbolje gradove za otvaranje i zatvaranje finalnog turnira”, rekao je Infantino.

 

Nema neriješenih rezultata

Ukoliko FIFA donese odluku da timovi budu podijeljeni u 16 grupa po tri tima, postoji mogućnost da ćemo već u grupnoj fazi vidjeti penale.

Naime, kako ekipe u prošlom kolu ne bi igrale na rezultat koji oba tima šalje u narednu fazu, postoji mogućnost da utakmica ne završi neriješeno.

Stoga, ukoliko u regularnom dijelu utakmice dođe do neriješenog rezultata, penali će odlučiti pobjednika.

 

Pogledajte video OVDJE