Oglasili se “Prijatelji Slobode”: Očuvanje ligaškog statusa sa stanjem kakvo jeste, prosto rečeno je žanr Sci-Fi

Navijači FK Sloboda iz Tuzle okupljeni oko Udruženja “Prijatelji Slobode” oglasili su se jednom objavom na stranici pred start priprema koje su zakazane za danas.

Objavu “Prijatelja Slobode” prenosimo u cijelosti.

– Pripreme za proljetni dio sezone FK Sloboda započinje prozivkom koja je zakazana za sutra (4.1.2023.) na stadionu Tušanj. Prema najavama, na prozivci bi se uz novajliju Ivana Šuberta, trebali pojaviti svi prvotimci iz jesenjeg dijela sezone, osim Jarovića i Mujarića (ukupno 311 minuta).

U zoni ispadanja, najlošiji napad jesenjeg dijela, u kojem na 9 od 19 utakmica nije zatresena mreža protivnika. Istina, peta se najbolja odbrana lige što u potpunosti otklanja svaku dilemu i enigmu zašto je prvo doveden stameni stoper.

Iz ugla optimista dobro je, nema odlazaka. Iz ugla realista lose je, jos uvijek nema dolazaka. “Not great, not terrible”.

U međuvremenu, uprava FK Sloboda izašla je u javnost sa preglednim izvještajem za period 15.11.2019.-15.11.2022. Izuzetan pregled poslovanja kojim se težilo obuhvatiti svaki segment. Izuzetan do te mjere da se određene nevjerodostojnosti iz izvještaja mogu shvatiti kao tehničke greške.

Pa opet, obični navijač ne može se oteti utisku da situacija na terenu i u stvarnosti ne odgovaraju izvještaju. Period na koji se odnosi ovaj izvještaj su tri rezultatski najneuspješnije godine FK Slobode. Treba pozdraviti vraćanje dugova, ali bojimo se da smo zanemarili razlog postojanja kluba, a to je sport, rezultat, tabela, pobjede, trofeji.

Pred nama je najteži proljetni dio sezone u posljednjih 10 godina. Očuvanje ligaškog statusa sa stanjem kakvo jeste, prosto rečeno je žanr Sci-Fi. Prava zabrinutost tek treba da nastupi ako postoje oni koji toga nisu svjesni. I ta zabrinutost ne samo da se izgovara ili napiše, već dolazi od niže. A niže od usta, kojim se izgovara ili ruke, kojom se piše, je srce navijača – najbitniji organ. Nemojte ga vrijeđati.

Drugim riječima, kome je malo 736 sezonskih ulaznica na 120 hiljada stanovnika neka se preseli u Mexico City i očekuje 75 hiljada sezonskih, stoji u objavi.


sport1.oslobodjenje.ba