back to top

Ovaj revanš se kuhao 8 godina: Vajt i Džošua u Londonu za oživljavanje karijere!

Teška kategorija boksa se konačno počinje dobijati rasplet. Nakon što je prvo ozvaničena borba Usika i Duboe (Dubois), sada je na redu i bivši prvak, upravo onaj kojeg je Usik savladao i oduzeo mu titule, Entoni Džošua (Anthony Joshua).

On će se boriti 12. augusta sa sunarodnjakom Dilijanom Vajtom (Dillian Whyte) u londonskoj „O2 areni“.

Prva borba Džošue i Vajta bila je još 2015. godine, također u prestižnoj areni. Tada su obojica bili u velikom naletu, ali je Džošua demonstrirao silu i „spustio na zemlju“ Vajta. Pobjedu je upisao tehničkim nokautom u sedmoj rundi, prenosi Dnevni avaz.

– Jasno sam rekao da želim ove godine biti što aktivniji. Spreman sam za meč i jedva čekam da obavim svoj posao – kazao je Džošua povodom objave revanša.

Njegov suparnik, Dilijan Vajt, kratko je poručio da će biti 1-1 poslije ove borbe i da će majstorica pokazat ko je bolji. 

Džošua je dvostruki ujedinjeni šampion svijeta u najtežoj diviziji. Nokauter iz Votforda je svojevremeno držao pojasevem u verzijama WBA, WBC i IBF. Ipak, on se ne nalazi u najboljoj formi. Iako je savladao Džermejna Franklina (Jermaine), to nije bilo ubjedljivo, a u posljednjih 6 mečeva čak tri puta je poražen.

Vajt je također u posljednjem meču bio bolji od Frenklina. Savladao ga je većinskom sudijskom odlukom. Tim trijumfom vratio se na pobjednički put poslije teškog nokauta u borbi sa Tajsonom Fjurijem (Tyson Fury). 

sport.novi.ba