Peljto: Skandalozno je da je u našoj ligi važnije ko sudi utakmicu, nego ko igra

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto dobio je novo priznanje UEFA. On će u četvrtak biti četvrti sudija na utakmici između Bayer Leverkusena i Rome u polufinalu Lige Evrope.

Glavni sudija na utakmici bit će Slavko Vinčić iz Slovenije, a pomagat će mu također dva Slovenca, Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić. U VAR sobi će također biti dvojac iz Slovenije, a riječ je o Nejcu Kajtazoviću i Mateju Jugu.

“Ovo je prvi put da ne ide moja ekipa kompletno, nego da idem sam na jednu od većih završnica, u smislu seniorskog nogometa. Nije mala stvar naći se tu i ne možete se slučajno naći tu. Prema nekim neslužbenim informacijama, ovo je nagrada za proteklu sezonu koju smo odradili ja i moj tim na evropskoj sceni.Što se tiče mene kao suca iz prve kategorije koji je dobio priliku da bude četvrti sudac na jednoj ovakvoj utakmici je u zadnje vrijeme praksa. Na nekim utakmicama osmine finala i četvrtfinala su također bila dva ili tri kandidata iz prve kategorije, što može biti znak da UEFA puno na nas računa i da nam pruža priliku da steknemo jedno iskustvo na velikim završnicama i da osjetimo tu, jer možda u budućnosti pripremaju i nešto veće za nas, rekao je Irfan Peljto na početku razgovora za Hercegovina.info.

Dotakao se između ostalog Peljto i Premijer lige BiH i uvođenja VAR-a i problema sa suđenjem u našoj ligi.

– Kada je riječ o utakmicama naše lige i greškama na istima, najvažnije je da nema tendencije, da se ne favorizira bilo koji klub. Ne želim komentirati svoje kolege suce, jer sigurno je da ću i ja “sutra” uraditi neku grešku. Nije važno što će se to dogoditi, važno je da je ona sudačka greška. Sudački je da promašiš i žuti i jedanaesterac i crveni, ali važno je da nije s namjerom. Kada je riječ o VAR-u ja sam za uvođenje VAR-a u BiH. Međutim, on neće riješiti sve probleme. Zašto to govorim? VAR će riješiti kazneni udarac, izravne crvene kartone, ofsajde, tučnjave. Međutim, po pitanju žutih kartona ili broja prekršaja, u to VAR ne ulazi. Ja smatram da mi imamo problem s tim. Na nekim utakmicama imamo 1:3 omjer prekršaja i to je nemoguće. Čak i kada je drugi žuti karton VAR se ne miješa. To je protokol i takav je voljeli ga mi ili ne. VAR bi riješio jedan dio problema, ali ne bi sve do kraja.  Imali smo primjer polufinala Real Madrida i Manchester Cityja je li lopta prešla gol liniju prije pogotka Cityja. Ne može se ustanoviti. Ne rješava uvijek sve VAR. On je dobra i pozitivna stvar i relaksirala bi stvari u našoj ligi, ali da bi očistila sve probleme ne bi.

Nastavlja dalje Peljto sa problemima u bh. fudbalu.

– Evidentno je da svako kolo ima grešaka. No, skandalozno je da je u našoj ligi važnije ko sudi utakmicu nego ko igra. Stvari koje se događaju u posljednje vrijeme možemo prepisati i jednom od najzanimljivijih prvenstava u historiji našeg nogometa, pa čak i u regiji. Ovo je uistinu nevjerojatno. Pola lige se bori za izlazak u Europu, a pola za ostanak u ligi, samo je prvak poznat. Treneri također ne rade dobre stvari. Oni šute kada im nešto ide u prilog, a žale se kada im ne ide. Ja to zovem karmom. Sve mi je uredu dok je to sudački. Svi ćemo mi nekada pogriješiti, ali da se pravi tolika fama to ne razumijem. Znam da je možda i većina nas doprinijela tome, ali mislim da problem leži negdje dublje. Kod nas ima uistinu dobrih sudaca, a što se dogodi po pitanju nekih utakmica uistinu ne znam.

Pohvalio je i izbor sudije za finale Kupa BiH.

– Da se mene pita, ako već ne mogu ja suditi, ja bi također da postavio Luku Bilbiju on je jako dobar izbor ili Antonija Bandića, ali on je postavljen za četvrtog suca. To su momci koji nose FIFA grb na prsima. Oni su po spremnosti odlični. Mogu iznijeti utakmicu na pravi način i dobar su izbor sigurno. Kod nas ima jako dobrih sudaca. Netko tko dođe u Premijer ligu i odsudi jednu sezonu korektno taj može uspjeti. Naše prve i druge lige zahtjevne i tu se dobro “ispeče” zanat prije Premijer lige. Sucima treba samo malo iskustva i oni mogu to sasvim solidno raditi. Mi smo nogometna nacija i gajimo tradicionalni sudački odgoj u cijeloj BiH


sport1.oslobodjenje.ba