back to top

Poms mora Dinamu isplatiti 220 hiljada eura u presudi kakva nije viđena 15 godina!

Dinamo je u ožujku 2020. raskinuo ugovor s Reneom Pomsom, tadašnjim članom stručnog stožera Nenada Bjelice. Austrijski trener je nakon toga pred FIFA-om tužio Dinamo za 360 tisuća eura. Dinamo je smatrao da FIFA ne može biti nadležna za taj spor jer su Dinamo i Rene Poms ugovorom dogovorili nadležnost Arbitražnog suda HNS-a. Ipak, FIFA je presudila u Pomsovu korist i obvezala Dinamo da mu isplati 180 tisuća eura, pišu Sportske novosti, prenosi Index.hr.

Dinamo to nije prihvatio pa je podnio žalbu protiv Pomsa i FIFA-e pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS). I taj je sud nakon dvije godine vođenja postupka odbio Dinamo pa je zagrebački klub Pomsu platio 220 tisuća eura s obzirom na kamate i troškove postupka. Međutim, Dinamo tu nije stao. Klub je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a zbog brojnih povreda postupka.

Nevjerojatan rasplet
Prema statistici ovog suda, 97 posto godišnjih predmeta koji se podnesu pred švicarskim Vrhovnim sudom završavaju odbijajućim odlukama protiv podnositelja zahtjeva. Točnije, u samo tri posto slučajeva stranke uspiju u sporu pred tim sudom.

Statistika nogometnih sporova još je drastično manja jer se zadnji poznati slučaj u kojem je švicarski Vrhovni sud poništio odluku CAS-a dogodio prije 15 godina. Bio je to slučaj Metuzalem. Punih 15 godina švicarski Vrhovni sud nije poništio odluku CAS-a u nogometnom sporu gdje je FIFA bila tužena zajedno s trenerom i/ili igračem.

No švicarski Vrhovni sud je nakon 15 godina odlučio poništiti odluku CAS-a u nogometnom predmetu i to baš po zahtjevu Dinama protiv trenera Renea Pomsa i FIFA-e.

“Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor”, rekao je za Sportske novosti odvjetnik Davor Radić, koji je u tom predmetu zastupao Dinamo.

sport.novi.ba