back to top

‘‘Prodao‘‘ se preko Zmajeva, pa napustio reprezentaciju: Imao sam dogovor sa Sušićem kojeg on nije ispoštovao!

Nekadašnji bosanskohercegovački reprezentativac Boris Pandža, gostovao je u emisiji Portret prvaka gdje je govorio o reprezentativnoj karijeri.

Na početku se prisjetio duela sa najboljim bosanskohercegvačkim fudbalerom svih vremena, Edinom Džekom, za koga je od početka vidio da se radi o odličnom igraču. 

– Mogu istaći Edina Džeku da smo igrali na Grbavici jedan protiv drugog. Vidjelo se da je momak poseban, nije posjedovao snagu i moć kakvu je poslije izgradio, ali se vidjelo da je polivalentan i tehnički dotjeran. Lijeva, desna noga, glava, sve, pravi timski igrač, ali nemoguće efikasan i pojedinačno i za ekipu. Baš veliko nadahnuće, onako kad ga vidiš na terenu. Imponirao je visinom. Čuvao sam ga ja, vodili smo borbe, na Grbavici smo izgubili, a doma smo pobijedili, rekao je Pandža koji se ‘‘prodao‘‘ zahvaljujući odličnim igrama u reprezentaciji. 

– Dok sam bio u Hajduku, dobio sam poziv za reprezentaciju, igrao sam dvije utakmice protiv Belgije, pobijedili smo obje, vidjeli su me skauti Mechelena, te se ta priča tako zakotrljala. Prihvatili smo ponudu i bio sam tri godine u Mechelenu. 

Bilo je govora i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine za koju je debitovao protiv Turske, pod vodstvom nekadašnjeg našeg selektora, Fuada Muzurovića.

– Fuad Muzurović mi je kontaktirao oca i rekao da na mene najozbiljnije računa, rekao sam zašto da ne, jedva sam dočekao. Ušao sam u 90. minuti pri rezultatu 3:2 protiv Turske, pobijedili smo, naredni protivnik Malta, to smo i dalje pobijedili, kazao je Pandža, te zatim otkrio zašto je napustio nacionalnu selekciju. 

– Imao sam dogovor sa Sušićem, rekao mi je 2013. godine, samo nađi klub i ideš na Svjetsko sigurno, ja nisam htio ići u nižu ligu, te sam otišao u Poljsku. Dobro je bilo, ja sam bio fasciniran Poljskom kao državom, infrastruktura jako dobra, uvjeti top, daleko ispred Belgije u nekim stvarima, no ti Poljaci ne uspijevaju da se izbore i naprave iskorak. Ostajem tu godinu dana. Ja sam sa Sušićem imao dogovor, on mi je rekao neke stvari, ali nije održao riječ. Ne bih ulazio u to, ja sam to zaboravio, nije me ni briga, sad mi je sve ravno. Nije se držao dogovora, otišlo je sve u krivom smjeru, rekao sam dosta i tu sam prekinuo sa reprezentacijom. 

Pandža je karijeru počeo u omladincima Zrinjskog, a u seniorskoj karijeri igrao je za Široki Brijeg, Hajduk, Mechelen, Gornik, Čelik, te Šibenik. 

Oprostio se 2021. godine, a za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrao 21 utakmicu. Posljednji put je za nacionalnu selekciju igrao 2012. godine u prijateljskoj protiv Velsa, a na Svjetsko prvenstvo u Brazilu nije putovao. 


sport1.oslobodjenje.ba