Sjećate li se Yildiraya Basturka? Danas ga niko ne prepoznaje: “Odnio sam babi 500 maraka, a on…”

Bez obzira što ne osvoje ništa u karijeri neki igrači ostave neizbrisiv trag i ostanu uvijek u sjećanju fudbalskih romantika. To je sigurno i slučaj sa Yildirayom Basturkom, legendarnim turskim reprezentativcem koji je bio član možda i najvećeg gubitničkog tima u historiji fudbala. 

Nešto stariji ljubitelji fudbala će se dobro sjetiti generacije Bayer Leverkusana iz 2002. godine. Do samog kraja sezone bili su borbi za tri trofeja. Na kraju su ostalih praznih ruku.

Apotekari su izgubili Bundesligu od Bayerna, DFB Pokal od Schalkea 04, a Ligu prvaka od Real Madrida. To je ono što svakako najviše boli. Bila je to zaista sjajna generacija.

Između ostalih u ekipi su igrali Dimitar Berbatov, Lucio, Michael Ballack i Ze Roberto, dok je za organizaciju igre bio zadužen 168 cm visoki Basturk.
Basturk se od fudbala oprostio još 2010. godine. Posljednji klub u karijeri mu je bio Blackburn nakon što je ranije još igrao za Stuttgart i Bayer Leverkusen.

Čuveni turski veznjak je danas neprepoznatljiv za sve. Rijetko se pojavljuje u javnosti, a još rijeđe ovaj 44-godišnjak daje intervjuea.
U svom posljednjem razgovoru za medije govorio je o svojoj karijeri. Prisjetio se samog početka i njegove prve plate.

Otac mu je stigao u Njemačku da radi kao rudar, a Basturk je ima sedmero braće i sestara. Kako je fudbal bio skup otac je radije želio da se Yildiray okrene školovanju, ali ga je najstariji sin nekako ubijedio.

“Imao sam 15 godina kad sam zaradio svoju prvu platu. Tada sam igrao za juniore Wattenscheida i dobio sam 500 njemačkih maraka.”

“Odnio sam ocu novac, a on mi je rekao da ga sačuvam. ‘Čuvaj ga, za dvije godine ćeš kupiti auto’. Tako je i bilo”, prisjetio se Basturk.

Igračku afirmaciju je stekao u Bochumu, a u Bayar je stigao 2001. godine za tada i više nego odličnih 3.25 miliona eura.
Iako je mogao igrati za Njemačku, na kraju se odlučio za Tursku. Glavni razlog su rasistički nadimci njemačkih vršnjaka koji su ga nazivali “prljavim Turčinom.”

Vrhunac reprezentativne karijere mu je svakako treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji dok mu je najteže palo izostavljanje sa spisak za Euro 2008. godine.

“Tada nisam imao mira, plakao sam sve vrijeme. Ali Fatih Terim je donio takvu odluku. Preplakao sam na putu iz kampa do kuće u Bielefeldu. Od tada se više nikad nisam sreo sa Terimom.”

Inače, Basturk ima trenersku licencu, ali nikada nije vodio niti jedan klub.
“Imam licencu, ali nemam iskustva. Želim biti vizionar, raditi na dugotrajnom projektu, ali mi niko ništa ne nudi”, poručio je ovaj skromni fudbalski as.

U karijeri nije osvojio niti jedan trofej. Istakao je da ni čim ne žali i da bi sve ponovio isto. 

sport.novi.ba