Sredojević se prisjetio saradnje sa Blaževićem: Znao je kako da napravi atmosferu i ujedini igrače

Proslavljeni stručnjak, Miroslav Ćiro Blažević, preminuo je jučer u Zagrebu u 88. godini života nakon duge i teške bolesti.

Blažević je plijenio harizmom, ludačkim optimizmom i doskočicama koje su mu postale zaštitni znak. 

‘‘Sine moj‘‘ je uzrečica koja je u startu topila odnose sa novinarima, a stručnjak je znao da se našali, zagalami, ali i stvori sjajnu atmosferu gotovo u svakom klubu i reprezentaciji koje je vodio.

Svakako, od trenerskih uspjeha pamtit će se treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, te titula prvaka Jugoslavije sa Dinamom i ulazak Prištine u Prvu saveznu ligu Jugoslavije.

Tokom karijere vodio je i reprezentaciju BiH, a tu mu je pomoćnik bio Borče Sredojević. Portugal ih je tad zaustavio na putu ka Svjetskom prvenstvu.

Potresla me smrt Miroslava Blaževića. Preminuo je trener koji je imao nevjerovatnu harizmu. Taj period kad smo zajedno radili u reprezentaciji BiH bio je sjajan. Bila je čast sarađivati s njim, posebno jer je on insistirao da budem u stručnom štabu. Znao je kako da napravi atmosferu i ujedini igrače. Činio nas je sve boljima kako u stručnom štabu, tako i igrače da vjeruju da uvijek mogu do pobijede. Veliki motivator, sjajan stručnjak koji se nije plašio da pruži šansu mladima. Sjećam se, pred meč sa Belgijom, išao sam sa sekretarom Pilavom da gledam meč protiv Slovenije. U povratku me Blažević nazvao i pitao kakva je bila utakmica. Odgovorio sam mu da bi Slovenci slavili da su bili hrabriji. A on je s druge strane odgovorio: “Pa, ti mene zajeb****”. To je bio Ćiro. Znao je jednom doskočicom da opusti tim i da ga natjera da “gine” za njega, rekao je Sredojević, a prenosi Glas Srpske.

Sredojević je potom ispričao kako je zamalo zbog Ćire završio u zagrebačkom Dinamu.

– Malo je nedostajalo da završim u Dinamu kad sam odlazio iz Rijeke. Ćiro je želio da me ima u timu, ali se sve to nešto otezalo, a to je iskoristio Partizan. A od tada smo bili u kontaktu, kazao je Sredojević.


sport1.oslobodjenje.ba