Stigao odgovor iz UEFA-e o zastavi koja je “podijelila” pola Balkana!

Balkan ne može bez problema i trzavica kada su u pitanju sportske manifestacije, a sada se i Evropa uključila u nove škakljive teme.

Navijači Mađarske i Fudbalski savez ove evropske države tražili su od UEFA-e zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol i zahtjev je na početku odobren, ali UEFA je onda još jednom razmatrala cijelu situaciju i donijela novu odluku.

UEFA neće dozvoliti unošenje zastave Velike Mađarske na fudbalske utakmice jer su to u konačnici nazvali političkom igrom.

Po pitanju uplitanja politike u sport UEFA ima jasne i oštre zakone tako da će mađarski navijači paziti na simbole koje unose.

Velika Mađarska obuhvata Mađarsku, dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

UEFA has decided that it is not an extremist symbol and will overrule the decision of the MLSZ,

which banned the use of Greater Hungary symbols during matches.

Thanks, but it was the minimum.
PS: If they had banned it, we would still have used https://t.co/ZeXp3kl8Tf pic.twitter.com/6akSD84wFO
— HUN (@NyiroTheHUN) March 21, 2023

Mađari se ne mogu još pomirit sa činjenicom da su nakon Prvog svjetskog rata ostali bez određenih teritorija na prostru Balakna i pojedinim centralnoevropskim dijelovima.

U Mađarskoj situacija u posljednje vrijeme nije politčki baš idealna, a tamošnje desno orijentirane političke opcije zagovaraju povratak starih granica.

U cijeloj priči pomagači su i mađarski ultrasi koji su znali unositi simbole Velike Mađarske na stadione, ali i to će sada dobiti zabranu.

Odluka UEFA-e se neće dopasti navijačima Mađarske, a pod posebnom lupom će biti utakmica kvalifikacija za EURO kada snage u grupi budu odmjerili Srbija i Mađarska.

Prvi susret je na programu 7. septembra u Beogradu. Mađari će biti domaćini u Budimpešti 14. oktobra.

Isto se odnosi i na Rumune. Pojedini rumunski političari su se već oglasili uz poruku UEFA-i da uopšte nisu svjesni značenja zastave Velike Mađarske, ali sada je UEFA “ispravila” svoju odluku.

 


sport.novi.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!