Udareni gdje boli svaku naciju: Nevjerica u Srbiji i Hrvatskoj zbog poteza UEFA-e!

UEFA je napravila potez koji bi mogao izazvati ozbiljne posljedice u narednom periodu, pogotvo tokom međusobnih duela Srbije i Mađarske tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

FS Mađarske je tražio dozvolu od UEFA-e da se zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol i zahtjev je na kraju odobren.

Tako će navijači Mađarske koji su posljednjih godina itekako skloni ispadima u budućnosti moći na tribinama isticati sporne zastave.

Zastava Velike Mađarske osim Mađarske još obuhvata dijelove teritorija Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine.

Nakon Prvog svjetskog rata Mađarska je ostala bez 70% svog teritorija, a dijelovi su pripojeni nabrojanim zemljama. Od 2002. godine ponovo živi ideja o povratku starih granica.

UEFA has decided that it is not an extremist symbol and will overrule the decision of the MLSZ,

which banned the use of Greater Hungary symbols during matches.

Thanks, but it was the minimum.
PS: If they had banned it, we would still have used https://t.co/ZeXp3kl8Tf pic.twitter.com/6akSD84wFO
— HUN (@NyiroTheHUN) March 21, 2023

“FS Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje historijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja.

Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pjesme navijača”, naveli su Mađari.

Ubuduće će zastave Velike Mađarske biti česta pojava na mečevima ove selekcije te će tenzije među navijačima drugih selekcija dodatno porasti.

U Srbiji su ovu odluku prihvatli sa nevjericom. Većina tamošnjih medija odluku UEFA-e smatra sramtnom.

Srbija i Mađarska će igrati u kvalifikacijama za Euro. Prvi susret je na programu 7. septembra u Beogradu. Mađari će biti domaćini u Budimpešti 14. oktobra.

Isto se odnosi i na Rumune. Pojedini rumunski političari su se već oglasili uz poruku UEFA-i da uopšte nisu svjesni značenja zastave Velike Mađarske.


sport.novi.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!