back to top

Velež čestitao rođendan svojim navijačima: Sve nas ista ljubav spaja

Na današnji dan, 1. aprila 1981. godine registrovana je prva i najstarija navijačka grupa u Bosni i Hercegovini, popularno Red Army, a povodom njihovog rođendana su se oglasili Rođeni i njihovo saopštenje prenosimo u potpunosti. 

Veležovi najvjerniji pratioci, Crveni Đavoli, pripadnici Veležove religije, sljedbenici ideala, poštovaoci tradicije, stameni i neustrašivi simpatizeri, zauvijek dvanaesti igrač, oni koji nikada nisu prestali da vole i čuvaju stogodišnjeg Starca, oni koji su uz njega i u dobru i u zlu, oni zbog kojih pjesma o Veležu nikad prestat’ neće, Red Army.

Uprava, rukovodstvo, administracija i članovi radne zajednice Fudbalskog kluba Velež Mostar upućuju najiskrenije čestitke Veležovim najvatrenijim navijačima povodom 42. rođendana navijačke grupe Red Army!

Fudbal se igra zbog navijača, a klub kakav je Velež nosi ozbiljnu socijalnu misiju, ideju slobode i jednakosti, civilizacijsko opredjeljenje antifašizma, progresa, kozmopolitizma, tolerancije, bratstva i zajedništva. Kao i uvijek, vjerno uz svoj Klub, Crvena Armija je njegovala sve ove vrijednosti i u društvu zatrovanom ekstremizmom i isključivošću je jedna od rijetkih navijačkih grupa koja okuplja ljude svih nacionalnih, etničkih, religijskih i bilo kojih drugih identiteta.

Jer, kako glasi jedan od tradicionalnih slogana:

,,Sve nas ista ljubav spaja!”

Koliku historijsku veličinu nosi Red Army, pokazuje i činjenica da su se sa stadiona Pod Bijelim Brijegom uvijek čuli povici:,,Bratstvo i jedinstvo!“, što nije politička nego društvena i humanistička odrednica. Da smo svi zajedno ujedinjeni sa svim našim različitostima, jer su one naše bogatstvo.

Nebrojeno puta su Veležovi igrači na krilima Crvene Armije stizali do pobjede, a atmosfera na stadionu Rođeni i prepoznatljivi HUK sa tribina je nešto čime se ne može svaki klub pohvaliti.

Pored toga, ističu se i velika gostovanja Hajduku na splitskom Poljudu, Slobodi na Tušnju, Grbavica, Koševo, i one svima drage finalne utakmice Kupa Maršala Tita u Beogradu na stadionu JNA. U svim tim i brojnim drugim utakmicama, naši Rođeni su uvijek imali bezrezervnu podršku sa tribina.

Možeš promijeniti ženu ili muža, vjeru, državljanstvo ili naciju, ali ne i klub za koji navijaš.

Sretan ti rođendan, Armijo, navodi se u objavi Veleža.


sport1.oslobodjenje.ba