(VIDEO) Adnan Džemidžić otkriva: Tahirović nije jedini koji bi mogao u budućnosti igrati za BiH

Jučer je u bosanskohercegovačkim medjima odjeknula vijest, da će mladi nogometaš Rome, i miljenik slavnog trenera Vučice, Žozea Murinja, Benjamin Tahirović, zaigrati za selekciju Bosne i Hercegovine. Iako se spominjala mogućnost da bi mogao zaigrati za Švedsku, te je tamošnji savez uložio napore da ga pridobije, na kraju su više uspjeha imali čelnici našeg Nogometnog saveza. Benjamin nije jedini ovakav slučaj, obzirom da je mnoštvo igrača u inostranstvu koji bi mogao promijeniti državljanstvo i zaigrati za svoju domovinu.

Nakon Dennisa Hadžikadunića, Anela Ahmedhodžića i Adija Nalića, Benjamin Tahirović bi mogao postati još jedan igrač sa švedskim državljanstvom, koji se odlučio braniti boje Bosne i Hercegovine. Ovog mladog igrača sredine terena, Jose Mourinho je u nekoliko navrata pohvalio i istakao njegov talent i to je potvrdio ukazavši mu šansu da zaigra u Seriji A. Generalni sekretar nogometnog saveza, Adnan Džemidžić, otkriva detalje samog procesa.

– Tahirović nije prvi igrač, već ko zna koji u nizu igrača koji su iskazali želju da igraju za svoju državu. Imali smo situaciju prije nekoliko godina, gdje sam i sam bio uključen. Vodili smo razgovore sa igračima rođenim u Švedskoj, da bi igrali za našu državu. U tome smo uspjeli, a siguran sam da ćemo uspjeti i sada. Procedura promijene sportskog državljanstva ne ide tako brzo, ali su svi koraci preduzeti da se to uradi čim prije, rekao je za O kanal Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FSBiH

Kao što je naš sagovornik spomenuo, Tahirović nije jedini igrač koji bi mogao u budućnosti obući dres naše reprezentacije. Isto se očekuje da napravi i nogometaš njemačkog Kolna, Denis Huseinbašić, koji je postao senzacija u ovom Bundesligašu, sa tri postignuta pogotka. Za U21 reprezentaciju Njemačke je na debiju postigao gol, a jučer je za njihove medije otkrio da u posljednjem periodu ima kontakte sa predstavnicima bosanskohercegovačke kuće nogometa.

– Razgovarali smo. Da li ću igrati za BiH, ostaje da se vidi. To je domovina mojih roditelja. Tamo sam išao svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, a pola Bosanac. Govorim bosanski i odrastao sam u toj kulturi. BiH mi je mnogo važna. Promjena reprezentacije je još uvijek moguća u ovom trenutku. Radi se i o sportskoj perspektivi, pa ću o tome odlučiti smirenoizjavio je Denis Huseinbašić, nogometaš FC Koln.

Generacija koja je 2014. godine izborila odlazak na Mundijal u Brazil, bila je prožeta igračima koji nisu odrasli u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su igrali za mlade reprezentacije drugih država, ali su kada je bilo najvažnije, odlučili obući dres nacionalnog tima prema kojem osjećaju jedinstvenu pripadnost. Postavlja se pitanje, može li naredna generacija naših Zmajeva napraviti uspjehe, na krilima igrača koji su odrasli u inostranstvu.

Iz Saveza, na ovo pitanje šalju afirmativan odgovor.

– Mislim da ovdje imamo zaista dobru situaciju, da se ne trebamo toliko brinuti za budućnost jer imamo puno potencijala. Imamo igrače koji igraju u našoj Premijer Ligi, te se treba napraviti kohezija između vanjskog i unutrašnjeg faktora. To su dva elementa koja moraju biti poveziva, dodao je Džemidžić.

Među igračima koji bi uz već pomenute mogli činiti okosnicu reprezentacije BiH u godinama koje slijede su još Said Hamulić, Armin Gigović i brojni drugi, koji bi eventualnom promjenom državljanstva značajno podmladili nacionalni tim, te s razlogom činili veliki zalog za budućnost bosanskohercegovačkog nogometa.


sport1.oslobodjenje.ba