Zeljković: Ostavke su bile spremne još nakon odlaska Lalatovića, klub mora da bude…

Kako je rekao Zeljković u razgovoru za ATV, odluka da se zakaže vandredna izborna skupština nije donesena ‘‘preko noći‘‘, i na to je utjecalo mnogo faktora.

Nakon eliminacije iz evropskih kvalifikacija, a potom i ne baš uspješnog otvaranja sezone u Premijer ligi BiH, na koji se nadovezao i odlazak Nenada Lalatovića, pojedini članovi Upravnog odbora bili su spremni da preuzmu odgovornost za sve što se desilo i da odstupe sa funkcija. Jednostavno, skupilo se mnogo toga, i već tada smo bili spremni da unesemo neke promjene kako bi klub nastavio da ide u željenom smjeru. Ipak, sezona se već zahuktala, postojao je i određeni rizik kako bi to sve izgledalo, pa smo se dogovorili da klupsko rukovodstvo privede kraju ovu takmičarsku godinu, te da početkom maja zakažemo vanredne izbore u klubu, rekao je Zeljković.

Bogoljub Zeljković je već godinama vezan za banjalučki klub, a u minulom sazivu Upravnog odbora zadužio je potpredsjedničku funkciju.

Prije svega sam ponosan što je Upravni odbor na čelu sa predsjednikom Stojanom Malbašićem, uspio da riješi finansijske dugove iz prošlosti, a da paralelno radimo na infrastrukturi kao i na rezultatima prve ekipe. Najviše sam ponosan na to što smo uspjeli da vratimo šampionsku titulu u Banjaluku nakon deset godina. Uz to, naš klub je tri godine zaredom izborio plasman na evropsku scenu, a na dobrom smo putu da to uradimo i ove sezone. FK Borac sada ima kontinuitet odličnih rezultata iz sezone u sezonu, i rezultatski su ovo najbolje godine u novijoj klupskoj istoriji. Naravno, da ne budem pogrešno shvaćen, zasluge za to idu i na račun svih igrača I trenera koji su prošli kroz klub u ovom periodu, priča Zeljković, pa nastavlja

Naš klub je, onog trenutka kada je većina članova dosadašnjeg Upravnog odobra zakoračila na Gradski stadion, imao višemilionske dugove. Finansijska situacija je bila nesređena i trebalo je uložiti veliki napor da se krene, ne od nule, nego od debelog minusa kako bi se FK Borac, na tom polju, konsolidovao. Nije bilo lako, ali nikome od nas nije padalo na pamet da odustane. Klub je danas u daleko boljem stanju nego što smo ga mi zatekli, a vjerujte mi, da bi mnogi, još davno, digli ruke da su imali probleme sa kojima smo se mi suočavali. Ipak, meni je drago, što smo uspjeli da se izborimo sa tim, kaže Zeljković.

Za minulih nekoliko godina uradilo se štošta toga dobrog, kaže Zeljković, a ulaganja u infrasturkturu su bila od velika važnosti.

Ulaganje u infrastrukturu je bio jedan od prioriteta. Neću otkriti toplu vodu ako kažem da bez dobre infrastrukture nema ni dobrih rezultata i to je zaista tako. U Gradski stadion se nije ulagalo decenijama unazad. Danas imamo novu reflektorsku rasvjetu, imamo elektronske čitače karata, rekonstruisana je atletska staza. Kruna svega je bilo postavljanje nove hibridne podloge. Sve je to koštalo i nije bilo jeftino, ali je bilo ulaganje u budućnost. Gradski stadion, ma koliko da je specifičan i teško podložan promjenama, danas ipak ima novo ruho kojim svi možemo da se ponosimo. Smatram, i da novom klupskom rukovodstvu prioritet treba da bude nastavak ulaganja u infrastrukturu“, ističe Zeljković

Uz ulaganje u infrastrukturu na vrhu liste prioriteta bio je i razvoj omladinske škole. Dobar rad je, kaže Zeljković, krunisan osvajanjem titule u Omladinskoj premijer ligi BiH.

Omladinska škola je postala jedna zdrava, sportska priča. Čvrsto su udareni temelji onoga što svi zovemo klupska budućnost. U omladnskim selekcijama FK Borac danas je sijaset talentovanih fudbalera, reprezentativaca u svim kategorijama, a neki su već prošli kroz seniorski pogon ili kucaju na vrata prvog tima. Dobar rad je počeo da dolazi na naplatu. Juniorska selekcija je prošle godine bila šampion Premijer lige i po prvi put u klupskoj istoriji je igrala kvalifikacije za Ligu šampiona. Olako se to zaboravlja, a hvale je vrijedan uspjeh i podstrek svima za još bolji rad. Najveća pohvala za rad omladinske škole su riječi samih fudbalera koji kažu da je FK Borac postao idealna sredina za razvoj mladih igrača. Danas smo započeli još jedmu priču, a to je premijerno izdanje turnira “Borac kup” koji je okupio fudbalsku mladost regiona. Sve su to stvari koje su neophodne da bi jedan klub, u cjelini, išao naprijed, priča Zeljković

Problema je bilo i tokom stvaranja kvalitetnog omladinskog pogona, otkriva Zeljković, a klupsko rukovodstvo uhvatilo se u koštac sa raznoraznim menadžerskim strukturama.

– Nisam htio da se dotičem te teme, a donekle mi je i krivo što nisam vise pričao o tome jer javnost treba da zna. Klub je imao velikih problema da zadrži mnoge talentovane igrače u svojim redovima. Oko njih su obigravali raznorazni menadžeri koji su im obećavali “kule i gradove” sve sa ciljem da ih odvedu iz FK Borac na štetu kluba. Isti ti menadžeri, roditeljima i djeci su svakodnevno “punili glavu” raznoraznim lažnim pričama, a naš klub je ostajao bez igrača koji su mogli da daju doprinos u seniorskom pogonu. Tome se, u zadnje vrijeme stalo u kraj. Smanjen je uticaj menadžera, a pogotovo ‘menadžera’ koji su obigravali oko stadiona. Većina naših mladih fudbalera ima potpisan ugovor sa FK Borac. Ponavljam, sa FK Borac, a ne sa Bogoljubom Zeljkovićem ili članovima Upravnog odbora, kako su to pojedinci pokušavali da poturaju u javnost. Želja nam je bila da našu djecu zadržimo u svojim redovima, te da klub, onog trenutka kada oni zapadnu za oko nekome drugom, od njihovog odlaska ima i finansijski benefit“, priča u dahu Zeljković

Zeljković ističe da ne bježi od odgovornosti i za neke, ispostavilo se loše poteze, ali tvrdi da je u svemu što se radilo jedina ideja vodilja bio interes kluba i želja da se napravi korak naprijed. Također, ne krije i da postoje stvari koje bi trebalo da se unaprijede.

Znam da je bilo loših odluka i poteza čijim epilogom prvo ja nisam zadovoljan, a onda i naši navijači. Neke stvari smo mogli da uradimo bolje. Nisam zadovoljan ni zbog čestih trenerskih rokada, a smatram i da klupski marketing mora da bude na višem nivou. Naš prihod od karata je skoro pa mizeran. Sezonske karte skoro da se i ne prodaju. Smatram da bi se sa dobrim marketingom, uz malu promjenu svjesti kod naših navijača to moglo promijeniti. To bi olakšalo i samo funkcionisanje kluba. Na tome svi moraju da rade jer Borac zaslužuje da se o njemu priča svaki dan, na svakom čošku u Banjaluci, pa i šire“, kaže Zeljković

U fudbalu su stvari jasne. Novac je taj koji mahom diktira ciljeve, a bez finansijske stabilnosti nema napretka.

– Klub mora da ima finansijsku stabilnost. Naravno, finansije i ulaganja nisu garant dobrih rezultata, ali su preduslov za bilo kakvu dalju priču. FK Borac je zadnjih nekoliko godina tek peti ili šesti klub po visini budžeta u Premijer ligi BiH, a u samom je vrhu sa značajnim rezultatima. Ja sam ponosan na tu činjenicu jer je rezultatski kontinuitet, uz finansijsku stabilnost, od krucijalnog značaj za dalji razvoj. Zadnjih godina smo u samom vrhu ovdašnjeg fudbala, a to je mjesto koje naš klub po svojoj tradiciji i renomeu zaslužuje, kaže Zeljković

Dva dana je ostalo do izbora novog rukovodstva, a danima unazad se spekuliše o tome ko bi mogao da sjedne u predsjedničku fotelju. Zeljković ne želi da favorizuje nikoga, te ističe da ko god dođe treba da ima samo jedno na umu.

Smatram da vrata FK Borac treba da budu širom otvorena za sve kojima je stalo do toga da Borac bude stabilan klub, i svima koji su spremni da pomognu. To se ne radi preko nastupa u medijima, nego konkretnim djelima. Svjedoci smo da je minulih dana bilo nekih izjava u javnosti, ali to nije ni prvi ni posljednji put da se preko imena FK Borac traži pažnja. Napise da su pojedinci tražili da se sjednica izborne skupštine prolongira neozbiljno je i komentarisati, ali mogu da kažem da takav zatjev, koliko je meni poznato, nije stigao u klub, niti bi se tome udovoljilo. Svima bi trebalo da bude u interesu da naš Borac dobije rukovodstvo koje će funkcionisati kao tim i rukovodstvo u kojem neće biti mjesta za ličnu sujetu. Borac je, ponavljam, iznad svih nas , kaže Zeljković.

Podsjetimo, banjalučki Borac od ponedjeljka će dobiti novu upravu. Dosadašnja uprava na čelu sa predsjednikom Stojanom Malbašićem podnijela je ostavku, a na sjednici Skupštine kluba u ponedjeljak u 19 sati.


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!