Zvjezdan Misimović: Sa reprezentacijom nema kalkulisanja, ko se ne osjeća kao Bosanac i Hercegovac ne treba ni igrati za nju

Malo je igrača u historiji reprezentacije BiH, ako ih uopšte i ima, koji su ostavili ljepši i specifičniji pečat na naš nacionalni tim od Zvjezdana Misimovića.

Legendarni Miske postao je dio nacionalnog tima na prelazu između dvije generacije, igrao je između ostalih sa Bolićem, Barbarezom i Salihamidžićem u mlađim danima, a poslije sa zlatnom generacijom bh. fudbalera koja se plasirala u Brazil, a čiji je jedan od predvodnika bio upravo Misimović.

Miske je jedan od simbola bh. fudbala, ali o njegovoj sjajnoj igračkoj karijeri, koja je sama za sebe vrhunska priča, naročito u kontekstu reprezentacije BiH, ovaj put ipak nismo razgovarali. Umjesto toga, bazirali smo se na njegov trenutni angažman u reprezentaciji BiH. Misimović je direktor A reprezentacije BiH koju, skupa sa brojnim saradnicima, želi nakon deset godina odvesti na još jedno veliko takmičenje. Ovaj put u puno drugačijoj ulozi od uloge maestralnog asistenta u kojoj smo ga navikli gledati na zelenim terenima.

Kada je bivše mlade reprezentativce Švedske Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića Miske nagovorio da zaigraju za naš nacionalni tim, a potom objavio sa njima dvojicom šaljivu fotografiju iz ćevabdžinice, uz objašnjenje da je ispunio obećanje koje im je dao ako zaigraju za BiH, naš narod je u svom stilu napravio simpatičnu zezanciju. Zaključeno je tako da su ovi momci između petogodišnjih planova i studioznih obećanja koja su im davali Šveđani ipak odabrali ponudu Zvjezdana Misimovića i ćevape. Misimović nam je objasnio kako je zapravo tekao proces njihovog “regrutovanja“ u BiH. Ćevapi nakon svega nisu bili presudni.

“Ahmedhodžiću, Hadžikaduniću, a kasnije i Tahiroviću sam jednostavno predstavio plan i viziju reprezentaciju BiH u budućnosti. Istakao sam da dolazi nova generacija, stvara se nova ekipa, i da su oni planirani kao bitan dio te ekipe u budućnosti. Naravno, jasno je da smo od njih očekivali da budu na nivou, da igraju dobro, ali bili smo svjesni da imaju kvalitet. Sve je dalje bilo do njih. Oni su, baš kao i ja, odrasli u dijaspori, ali odlučili su srcem i drago mi je što to konstantno pokazuju na terenu“, kazao nam je na početku razgovora Misimović.

Ne smije biti kalkulacija

“Ne može se sjediti na dvije stolice. Osjećaš li se kao Bosanac i Hercegovac, onda si dobrodošao i trebaš igrati za BiH. U suprotnom, uzimaš mjesto nekome ko to želi”, ističe Misimović

Pozicija direktora reprezentacije BiH je domaćoj javnosti pomalo nepoznata. Legendarna desetka našeg nacionalnog tima objasnila nam je ukratko šta ova uloga podrazumijeva.

“Ja sam najviše u kontaktu sa A reprezentativcima, vezan sam za njih. Učestvujem u izboru trenera i stručnog štaba. Najkraće rečeno, moji zadaci su slični zadacima koje ima sportski direktor u nekom klubu. Naravno, ne radim te stvari sam, postoji jedan tim ljudi. Recimo, Darko Ljubojević mi dosta pomaže sa administrativne strane, a tim menadžer mlade reprezentacije BiH Alija Porča također je kontaktirao neke igrače. Mi smo zapravo jedan tim, nismo one-man show i drago mi je zbog toga“, ističe Misimović.

Otkad je u novoj ulozi, često ga možemo vidjeti i na utakmicama Premijer lige BiH. Premijerligaški fudbaleri će u budućnosti biti u većem fokusu selektora, a Misimović ističe primjere onih koji su napravili korak iz Premijer lige BiH ka seniorskoj reprezentaciji. Ipak, svjestan je da su okolnosti u kojima se takvo što može ostvariti specifične.

“Nadam se da će napredak infrastrukture sa novim terenima doprinijeti da gledamo bolji fudbal. Ustvari, siguran sam da će biti bolji ambijent za igrače, da ćemo imati manje povreda i da će sve to pomoći razvoju boljeg fudbala. Što se kvaliteta tiče, sigurno da može i mora bolje. Ipak, imamo i neke pozitivne primjere. Recimo, kod Prosinečkog smo imali mini turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, i iz te ekipe su se kasnije seniorima uspješno priključili Darko Todorović i Luka Menalo, koji su tada pokazali svoj kvalitet. U budućnosti bismo trebali probati da organizujemo još više takvih utakmica. Sigurno da nije lako, pošto je kalendar jako gust, ali mislim da kroz takve utakmice možemo procijeniti kvalitet igrača iz Premijer lige BiH“, pojašnjava Misimović.

Svjestan je međutim, nedostataka koje Premijer liga ima, a ne krije da prvenstvene krivce vidi u klubovima.

“Selektor je obećao da će Premijer ligi BiH posvetiti maksimalnu pažnju. U njoj trenutno nemamo igrače koji bi bili važna karika u seniorskom timu. Isti problem imamo i u mlađim kategorijama ako ne dođu djeca iz dijaspore. Izgledamo lošije i slabije, oni nam jednostavno prave prevagu. Razlog što je tako je jednostavan. Mislim da se u klubovima loše radi, da li zbog finansijskih uslova, infrastrukture ili nečeg trećeg. No, definitivno se loše radi“, ističe legendarni Miske.

U svojoj ulozi direktora reprezentacije BiH, Misimović veliku pažnju posvećuje mladim igračima iz inostranstva, a to se vidi i po smjeni generacija koja se postepeno provodi. Misimović ističe da je njegov i cilj cijelog tima involviranog u rad reprezentacije BiH jasan, ali da je potrebno i određeno strpljenje da sve dođe na svoje.

“Uvijek trebamo igrače selektirati po kvalitetu, za reprezentaciju trebaju igrati najbolji i zato pokušavamo sve mlade igrače iz dijaspore koji imaju kvalitet pridobiti za naš tim. Ne možemo selektirati u isto vrijeme šest-sedam mladih igrača u ovakvom kvalifikacijskom ciklusu gdje nemamo prijateljskih utakmica. To je nemoguće i ne bi bilo dobro za ekipu. Neki trebaju biti malo strpljiviji. Ne postaje se reprezentativac preko noći. Znam da javnost uvijek očekuje nova imena, ali ni trenutni kadar nije loš. Sigurno ćemo gledati da s vremenom dodatno pojačamo reprezentaciju. Mislim da smo sada dobili dosta mladih igrača, sa Hadžikadunićem,  Ahmedhodžićem, Dedićem, Gazibegovićem, Tahirovićem, Demirovićem… polako se stvara ta nova generacija, ali ne ide to preko noći“, mišljenja je nekadašnji osvajač njemačke Bundeslige s Wolfsburgom.

Jedan od igrača iz inostranstva koji se najčešće spominjao u kontekstu reprezentacije BiH je Denis Huseinbašić. Ipak, on još nije odlučio za koga će definitivno igrati u budućnosti. Misimović je pojasnio u čemu je problem.

“Nažalost, da smo u novembru igrali prijateljske utakmice, Denis Huseinbašić bi se sigurno odazvao. U međuvremenu mu je stigla ponuda mlade reprezentacije Njemačke. Ja sam sa njim stalno u kontaktu, i selektor je prisustvovao posljednjem sastanku. Objašnjeno nam je sa njegove strane da postoji bojazan da će izgubiti status, odnosno mjesto u timu Kolna, ako se ne odazove mladoj reprezentaciji Njemačke. To je neko njihovo mišljenje, Denisa i njegovih savjetnika. Ja mislim da to nema veze jedno s drugim, jer je A reprezentacija ipak A reprezentacija. On je iz četvrte lige ušao direktno u prvu ligu i počeo igrati, to je veliki skok u karijeri. Trenutno ima taj pad, posljednjih pet-šest sedmica ne igra, ali to je normalan proces sazrijevanja za mladog igrača. Mislim da je dovoljno dobar karakter da izađe iz toga. Imat ćemo dalje kontakte i sastanke i vidjeti koja će biti njegova konačna odluka. Polako treba donijeti odluku da li će igrati za Bosnu i Hercegovinu ili ne. Kao što sam i ranije rekao, za Bosnu se treba igrati svim srcem, ili nikako. Nema tu sjedenja na dvije stolice, do neke mjere ok, ali mislim da se bliži trenutak gdje se treba reći ili-ili“, ističe legendarni Miske.

Oko Denisa Huseinbašića, ali i nekih drugih igrača koji se još dvoume pri izboru reprezentacije, mišljenja su podijeljena. Misimović ih ne želi unaprijed osuđivati i smatra da je potrebna doza pragmatizma. No, isto tako smatra i da kalkulisanje nije pošteno.

“Dosta ljudi komentariše uz emocije, to je normalno. Kad se sve stavi na stol i sabere, treba dobro razmisliti i vidjeti i u kakvoj su situaciji sami igrači. Ni njima nije uvijek lako, zaista ima svakakvih situacija i pritisaka i nekad treba biti strpljiv, kao što sam rekao za Huseinbašića. Ipak, i to strpljenje može postojati do jedne mjere, a onda se igrači moraju izjasniti da li žele igrati za BiH ili ne. Do jedne mjere postoji razumijevanje, ali ne možeš se kockati sa reprezentacijom. Sve razumijem, sve sam prošao, ali nekad se odluka mora donijeti i reći DA ili NE da bismo i mi mogli planirati“, ističe Misimović.

Brojni fudbalski savezi pod čijim okriljem igraju mladi fudbaleri bh. porijekla ističu nezadovoljstvo jednom kad se oni odluče igrati za našu reprezentaciju. Naročito se to odnosi na saveze Švedske i Austrije, koji najavljuju da će poduzeti kontramjere protiv takvog ponašanja. Misimović ističe da razumije njihovu ljutnju, ali ne misli mijenjati ništa po pitanju angažmana mladih igrača iz inostranstva u budućnosti.

“Bune se i imaju i pravo. Oni godinama ulažu novac u te fudbalere i onda dođe neko drugi i uzme ih. Nekako ih razumijem, sasvim je normalno da se ljute. Mnogo je igrača našeg porijekla u Skandinaviji, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Ne znam mogu li nam otežati dovođenje tih igrača u reprezentaciju BiH u budućnosti, ali znam da su pravila jasna. Znamo dokad se može mijenjati sportsko državljanstvo i na kraju su ipak igrači ti koji odluče srcem, ili odaberu onu reprezentaciju gdje u sportskom smislu vide bolju perspektivu. Pritiske sigurno mogu stvarati, ali igrači su ipak na kraju ti koji odlučuju“, pojašnjava Miske.

Sličnu, ali obrnutu situaciju, imamo sa zemljama iz okruženja, konkretno sa Srbijom i Hrvatskom. Misimovićev stav je čvrst i jasan i po ovom pitanju, i tiče se prvenstveno emocija. Za njega kalkulisanja nema.

“Ako se neko ne osjeća kao Bosanac i Hercegovac nego kao Srbin ili Hrvat i ako ima mogućnost da igra za njih, neka mu je sa srećom. Nije u tom slučaju ni zaslužio da obuče naš dres, valjda se moraš osjećati Bosancem i Hercegovcem da bi igrao za Bosnu i Hercegovinu. U takvim slučajevima, ne žalim za takvim igračima, ako ne osjećaju da trebaju igrati za BiH. Ne bi ih bilo ni fer samo jednom pozvati i vezati za reprezentaciju ako je ne osjećaju svojom, ne samo prema njima, nego i prema onom igraču kojem bi u tom slučaju zauzeli mjesto. Svi oni koji se pozivaju trebaju biti pozvani jer kvalitetom zaslužuju biti tu, a ne samo da ih ne bi pozvao neko drugi. Dakle, ako se neko zaista osjeća kao Bosanac i Hercegovac, onda će zaigrati za Bosnu i Hercegovinu i neće se dvoumiti da li da igra za Srbiju ili Hrvatsku“, jasno poručuje Misimović.

Kruna karijere mnogih najvećih imena u historiji bh. reprezentacije bio je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Tada smo maštali o odlasku na prvenstvo kao katalizatoru pozitivnih promjena, ali do njih nije došlo. Misimović smatra da smo tada, kao i obično, premalo razmišljali o budućnosti. Vjeruje da smo propustili priliku da uradimo neke stvari koje smo počeli raditi tek sada.

“Kada si najuspješniji, vjerovatno praviš i najveće greške. U tom momentu, sve je bilo sjajno i bajno, ali uopšte se nije gledalo u budućnost. Znalo se da je dosta igrača već, da tako kažem, prošlo svoj zenit. Ja sam se oprostio odmah poslije Brazila, brzo poslije mene su se oprostili Spaha, Vedo, Sejo Salihović, Lulić i još neki igrači. Nije se uopšte gledalo u budućnost i ulagalo u domaći fudbal. Mi smo tek sada počeli ulagati u infrastrukturu, a to je bilo moguće raditi i tada. To je vjerovatno bio i najveći problem, i sve ove godine smo plaćali cijenu toga“, poručio je Misimović za kraj.

“Želimo graditi budućnost nacionalnog tima na talentovanim mladim igračima, ali ne mogu svi odmah početi igrati, pogotovo u ovom ciklusu gdje nam treba i rezultat. Postepeno ćemo ih uključivati, to je plan, ali i javnost mora biti malo strpljivija”, poručuje Misimović


sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!