back to top

Direktor Porezne uprave FBiH: Za Željezničar vrijedi isto što i za sve druge poreske obveznike

Večerašnji gost TVSA bio je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović, koji je između ostalog u svom gostovanju govorio i o trenutnoj situaciji u FK Željezničar, prenosi Faktor.

Željezničar je podnio zahtjev za odgodom plaćanja poreskog duga do 30. juna 2023. godine.

“Za FK Željezničar vrijedi isto što vrijedi za sve poreske dužnike i sve sportske kolektive. Mi smo postupajući po zaključku Vlade FBiH te sportske kolektive na izvjestan način u prošloj, odnosno ovoj godini zaštitili na način da nismo prema njima provodili postupke prinudne naplate. Međutim, sportski kolektivi su to iskoristili da povećaju svoje porezne obaveze i sebe doveli u situaciju da ih ne mogu da izmire”, rekao je Isović, dodavši:

“Što se tiče Željezničara, on kao i svaki drugi porezni obveznik može zaključiti sporazum o plaćanju svog poreznog duga. Ako je podnio takvu jednu kompletiranu dokumentaciju, ne vidim razlog da će to biti odbijeno. S druge strane zaključenje sporazuma s bilo kojim poreznim obveznikom ne znači da taj porezni obveznik ne treba plaćati tekuće porezne obaveze. Znači, da bi sporazum ostao na snazi porezni obveznik mora izmirivati sve tekuće obaveze. Da li će to Željezničar uspjeti, ne znam. Zaista bih volio da izvršava svoje obaveze – dodao je Isović.

Na pitanje o mogućem upisivanju hipoteke na imovinu Želje, Isović je kazao da ne može precizno odgovoriti jer nije operativno uključen u predmet, ali da je hipoteka jedna od mjera Porezne uprave.

“Generalno mogu reći da je jedna od mjera koje provodi Porezna uprava prema svim poreznim dužnicima pa i FK Željezničar da se upisuje hipoteka na njihovu imovinu. Hipoteka je na izvjestan način garancija ili sigurnost da će porezna uprava naplatiti svoju obavezu”, konstatovao je Isović.

Faktor je ranije pisao da su sportski kolektivi u FBiH na ime poreza, zaključno s 31. augustom 2022. godine dužni 28,1 milion KM. Na glavnicu se odnosi nešto više od 19 miliona, dok na kamatu otpada 9.1 miliona KM.


sport1.oslobodjenje.ba