Faruk Hadžibegić pred Island: U problemu sam pred sutrašnju utakmicu

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Faruk Hadžibegić, je pred početak kvalifikacija za Euro protiv Islanda istakao da je želja da odemo na Euro.

Istakao je Hadžibegić da objektivno nema tajni oko sastava za sutrašnju utakmicu, te da je u problemu jer ima 25 igrača, a 23 ih se može naći u zapisniku za utakmicu. 

– Ne bih se složio da smo favoriti, reću da smo favoriti ako i kada ih pobijedimo. Imam respekta prema svim trenerima i igračima, samim tim želim da skrenem pažnju publici i igračima na važnost krajnjeg rezultata. Želja nam je da odemo na Euro, imamo mogućnost prvo i drugo mjesto i baraž. Ja uvijek govorim da želim da imam ponašanje da budemo prvi i da ostanemo realni. Moramo respektovati protivnika koji ima snage da nam se suprotstavi, rekao je Hadžibegić i dodao.

– Objektivno nema tajni, naša reprezentacija je igrala u više sistema, mi imamo poslije ove pres konferencije posljednji trening nakon čega ćemo odlučiti ko će igrati. U problemu sam jer imam 25 igrača, a 23 ih može na listu. Toliko dobro rade, da ne mogu odlučiti koga ću izostaviti. Ne smatram da je u slučaju pobjede sve završeno.

Hadžibegić je zatim odgovorio da dobro poznaje reprezentaciju Islanda, te da je bio impresioniran koliko su trčali na utakmici protiv Švedske koju je on posmatrao sa lica mjesta. 

– Island danas nije slabiji prije pet godina. Nisu bili na velikim svjetskim i evropskim takmičenjima ako me memorija služi. Treba respektovati ove momke koji su sada tu, ako je bilo nekih trauma, danas oni ih sigurno nemaju. Ja sam gledao prijateljske njihove utakmice, impresivno je bilo vidjeti koliko ljudi trče. Kad bi svi znali koje su to formule, niko ne bi igrao fudbal. Mi se spremamo, ali šta znamo šta protivnik sprema. Momci jako dobro rade, imaju veliku želju, deset utakmica ima, najviše bih volio da krenemo sa pobjedom, ali ne treba donositi zaključke do posljednje utakmice. Ako dođemo do pobjede, onda će biti lakše igrati. Mi ćemo pokušati da pobijedimo, znači moraćemo ih napasti, sad koliko nam oni dozvole, završio je naš selektor.  


sport1.oslobodjenje.ba