Igor Janković: Daleko smo iza Evrope u načinu rada, moramo početi da smanjujemo zaostatak

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine započet će u septembru ove godine nastup u još jednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Nakon prilično razočaravajućeg kvalifikacionog ciklusa za EURO 2023, kormilo mlade reprezentacije preuzeo je ambiciozni Igor Janković, koji sa svojim timom saradnika od septembra prošle godine nastoji sklopiti kvalitetan tim sposoban da ostvari respektabilne rezultate, ali i ispuni svoju osnovnu namjenu i stvori bazu potencijalnih reprezentativaca za A tim.

Janković je za naš portal govorio o brojnim temama otvoreno i bez zadrške, a na entuzijazmu koji je prikazao definitivno mu se može pozavidjeti. Za početak je istakao da uživa u svojoj novoj ulozi.

“Više od pola godine sam selektor mlade reprezentacije i utisci su jako lijepi. Ovo je možda i najljepša selekcija za raditi jer to su igrači na korak od A reprezentacije i stvarno su profesionalni, rade kvalitetno. Bitno je istaći da je riječ o talentovanoj grupi momaka, oni su već u juniorskom uzrastu bili su na korak od velikog takmičenja. Sigurno je lijepo raditi sa takvim igračima. Nisam još imao priliku voditi takmičarske utakmice, ali sve ovo što smo dosad napravili kroz trenažni proces i u prijateljskim utakmicama obećava i nadam se da će ova generacija u odnosu na prethodnu biti puno kvalitetnija i konkurentnija“, istakao je za početak Janković.

Rezultat

Reprezentacija BiH do 21 godine nikad nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo. Zbog sistema takmičenja takvo što nije ni realno očekivati, iako se u Bosni i Hercegovini rezultat mjeri isključivo kroz broj bodova na tabeli, čak i u onim selekcijama kojima to ne bi trebao biti primarni cilj. Janković se slaže s našom konstatacijom da se rezultat u omladinskim selekcijama treba mjeriti drugačije. Ipak, neka očekivanja moraju postojati, ali ne smiju biti opterećujuća za mlade igrače.

“Dugo sam radio i u A reprezentaciji, imam veliko iskustvo iz dva kvalifikaciona ciklusa. Kao narod smo jako nerealni, mislim da se doslovno opterete svi selektori i na kraju i sam tim velikim rezultatom i plasmanom na veliko takmičenje. Mi smo jedna mala zemlja u razvoju koja tek sada radi neku ozbiljnu priču što se tiče terena i infrastrukture, tako da u odnosu na sve zemlje u regionu kaskamo. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sada pravi ogromne napore da unaprijedi infrastrukturu i sa njom ćemo dobiti dosta. Sigurno bolju ligu i kvalitetnije takmičenje, jer bez kvalitetne lige nema ni reprezentacije. Rezultat i opterećivanje mladih igrača rezultatom je velika greška, slažem se. Mislim da je najbitnija stvar kod mladih igrača njihov razvoj i mislim da je veliki rezultat da što više igrača dođe do A reprezentacije. Ne trebamo ih gledati kroz prizmu klasičnog rezultata, odnosno odlaska na jedno takmičenje, da li u jednom ili drugom kvalifikacionom ciklusu, odnosno jednoj ili drugoj uzrasnoj kategoriji. Najbitnije je da dobijemo igrače za A reprezentaciju, jer A reprezentacija je glavni pokretač svega, motor koji donosi profit svim selekcijama i samom savezu. Kao mala zemlja, teško možemo praviti u ovom trenutku velike rezultate i u omladinskim selekcijama i u A reprezentaciji. I veće zemlje od nas jako teško uspijevaju da naprave rezultat na dva fronta”, kaže Janković i dodaje:

“Dobili smo jako tešku i zahtjevnu grupu, mislim da u našoj grupi osim Francuske koja je jedan od kandidata za osvajanje velikog takmičenja nema niko pravo da kaže da je favorit ili da će sa sigurnošću nekoga pobijediti. Trudit ćemo se da budemo što kvalitetniji kroz kvalifikacije, mislim da je vrlo bitan start, odnosno te dvije utakmice sa Slovenijom i Austrijom. Otvorimo li tu kako treba, možemo biti do kraja konkurentni za jednu od dvije pozicije koje te vode na veliko takmičenje. Glavni cilj kao i svakom selektoru je odlazak na veliko takmičenje jer dosad nismo uspjeli sa ovom selekcijom da odemo na prvenstvo. Ipak, svjesni su i u savezu da je riječ o teškoj grupi i da bi plasman na EURO bio veliki uspjeh. Mislim da se svi moramo potruditi da damo ovoj selekciji maksimum uslova u radu i da joj damo mir, da bez velike pompe pokušamo napraviti veliki rezultat, što bi puno značilo i za savez i generalno za razvoj mladih igrača“.

U bh. fudbalu često se vode debate i prave neformalne podjele na dva tabora – jedne koji smatraju da reprezentaciju, naročito u mlađim uzrastima, treba graditi isključivo na igračima iz inostranstva, i druge koji misle da one trebaju biti reprezent rada u domaćim klubovima. Janković odbija ovakvu podjelu, ali spreman je i detaljno pojasniti svoje stavove.

“Stvarno ne razmišljam tako. Otkad sam došao na čelo reprezentacije interesuje me samo kvalitet. Uopšte ne dijelim igrače na one iz inostranstva i domaće. Mislim da i u Bosni i Hercegovini ima jako talentovanih igrača, ali uslovi treniranja i kvalitet lige ovdje u odnosu na inostranstvo prave tu razliku u korist igrača iz inostranstva. Normalno da svi želimo da kvalitetnim igračima iz inostranstva dobijemo jedan dodatni vjetar u leđa, da bi bili konkurentni. Igrače ipak ne dijelim i ne pravim razliku među njima. Kad se okupimo i pravimo spisak, želimo da to budu najkvalitetniji igrači, oni koji mogu da naprave nešto. Suština reprezentativnog, a i klupskog fudbala je tim. Možeš imati kvalitetne pojedince, ali ako nemaš tim, u problemu si. Mislim da dobro radimo na timskom duhu i da smo u ovom proteklom periodu sklopili prije svega tim, i naravno, svaki tim ima 2-3 igrača koji svojim iskustvom i igranjem u kvalitetnijim ligama prave neku razliku i nama prave dodatnu sigurnost u samoj igri”, mišljenja je selektor.

Razlika u kvalitetu ipak postoji i toga je svjestan i sam selektor. Mladi Adis Jašić iz Wolfsbergera je sa nepunih 20 godina postao jedan od najboljih igrača svog tima i postigao nivo koji igrači iz domaćeg prvenstva ne mogu postići. Janković smatra da zna što je tako, ali odgovor na ovo pitanje vrlo je kompleksan.

“Zašto ne možemo dovesti igrača od 19 godina na nivo igrača koji igraju u inostranstvu? Sve ono o čemu smo dosad govorili je krucijalno vezano za to. Dobili smo hibridne terene, samim kvalitetom terena, odnosno kvalitetom izvedbe na tim terenima dobit ćemo kvalitetnije igrače. Liga je brža, brže se igra, bolji su uslovi i samim tim igrači su kvalitetniji. Ono gdje kaskamo za Evropom je ta tehnologija, odnosno generalno praćenje igrača u njihovom razvoju u adolescentnom dobu od 15 ili 16 godina i praćenje njihovih sposobnosti. Mislim da je kod nas u klubovima dosta zapostavljen taj segment i ne radi se toliko na samom razvoju fudbalera već se uvijek gleda taj neki rezultat kroz selekciju koji je u suštini jako nebitan. Mislim da u jednom ozbiljnom klubu u inostranstvu već u U-15 selekciji klubovi imaju po dva fitnes trenera. Nisu tu da djecu opterećuju kilažama i dizanjem tegova, već rade na vježbama percepije, agilnosti, aktivacije mišića i pripreme za napor“, objašnjava Janković i dodaje:

“Borimo se sa zemljama poput onih iz regiona, Austrije, Švedske, Italije i Francuske za mlade igrače. I to dovoljno govori o kvalitetu ovih igrača, nama oni mogu biti itekako korisni”

“Normalno, kod nas je akademija u odnosu na zemlje u regionu misaona imenica. Mi imamo možda dva kluba koja nastoje u tom uzrastu biti akademije. Ono što je bitno jeste da igrači u inostranstvu ujutro dolaze na trening, poslije imaju zajednički doručak, odmor, zatim školske aktivnosti. Poslije toga imaju neku fazu oporavka, novi trening… doslovno svaki dan nam bježe po jedan dodatni dan u smislu razvoja igrača. Mi smo jako talentovani, imamo puno talentovanih igrača i mislim da razvojem infrastrukture koja je krucijalna za akademije i ozbiljnim radom i edukacijom kadrova možemo napraviti iskorak, da se približimo koliko-toliko Evropi. Kod nas klubovi nabave 10-15 novih lopti mladim igračima i misle da su samim tim ispunili sve ono što treba da pruže igraču. To su ustvari sve potrošne stvari, ono što je najbitnije i o čemu trebamo razmišljati jeste kako da im pružimo kvalitetniju ishranu, suplementaciju i kvalitetnog treninga koji je fokusiran na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti. Onda ćemo biti koliko-toliko bliže tome da proizvedemo igrače kakav je Jašić”.

Selektor ne želi sebi pripisivati zasluge za to što će Jašić u budućnosti igrati za BiH. Umjesto toga, smatra da je bitnije istaći tim ljudi koji rade u istom pravcu.

“Ne volim sebe isticati u prvi plan po pitanju dolaska Jašića u reprezentaciju. Svi u savezu i oko saveza pokušali smo da dovedemo jednog kvalitetnog mladog igrača u bh. tabor. Mislim da Belmin Habibović radi puno dobrih stvari indirektno po pitanju mladih igrača iz Bosne i Hercegovine i njihovog opredjeljenja da igraju za bh. tim”, pojasnio je Janković.

“Uslovi rada u inostranim akademijama u odnosu na domaće su takvi da nam odmaknu po jedan dan svakim novim danom. Moramo praviti promjene ako im se želimo približiti”

Juniorska i mlađe selekcije rade isključivo sa omladinskim fudbalerima, seniorska isključivo sa profesionalcima, a mlada reprezentacija je prelazna selekcija između omladinskog i seniorskog fudbala. Stoga je potrebno pogoditi pravi balans u procjeni značaja iskustva onih igrača koji već igraju seniorski fudbal u odnosu na potencijal onih koji još nisu postali seniori u punom smislu te riječi.

“Ova generacija je uzrasno dosta specifična. U seniorskom fudbalu igraju profesionalci, a ovo je selekcija koja je neki prelaz. Jako teško je napraviti adekvatan balans. Ono što je krucijalno u takmičarskom smislu jeste da igraju igrači koji u tom trenutku mogu najviše doprinijeti da se napravi dobar rezultat. Igrači koji igraju vani imaju internacionalno iskustvo koje je po meni u ovom trenutku puno veće od iskustva domaćih igrača. Same juniorske i U-23 lige na zapadu su jako kvalitetne, one su iskorak ka seniorskom fudbalu i uspješne su jer od igrača prave jednog vrhunskog profesionalca i danas-sutra igrača na kojem se može zaraditi dosta novca. U nekoj budućnosti, mislim da i u Bosni i Hercegovini treba razmišljati o ligi do 23 godine. Treba nam liga za igrače od 19 do 23 godine, u kojoj bi igrali svi mladi igrači koji ne igraju seniorski fudbal. Treba napraviti identičnu ligu seniorskoj, tako da bi imali još jedno kvalitetno takmičenje, odnosno razvojnu ligu, koja bi dugoročno sigurno donijela profit i klubovima, a u konačnici i reprezentaciji”, vjeruje Janković.

Sa svojim saradnicima u reprezentaciji i savezu ušao je u ozbiljan projekat da okupi mlade igrače iz inostranstva koji su porijeklom iz BiH, a koji već pokazuju dosta potencijala.

“Cilj nam je pokušati da u budućnosti napravimo veću konkurenciju, odnosno da se borimo za igrače koji su našeg porijekla, a već igraju za reprezentacije drugih zemalja. Naravno, svaki dobar mladi igrač nama može da donese nešto novo u reprezentaciji. Čim se borimo sa reprezentacijama poput Austrije, Italije, Švedske, Francuske ili zemalja regiona za igrače našeg porijekla, znamo da oni vrijede. Sigurno su na našem radaru, puno radimo na skautingu igrača iz inostranstva, pratimo sve potencijalne reprezentativce u inostranstvu i savez se puno trudi da te igrače privoli da igraju za našu selekciju. To nije nimalo lako, postoji tu dosta administrativnih problema i problema u odabiru same reprezentacije. Opet bih naveo Belmina Habibovića koji se mnogo trudi da objasni igračima u inostranstvu da u savezu vlada nova klima, da je priča pozitivna i oko seniorske i oko mlađih reprezentacija, promijenio se način rada u reprezentativnim selekcijama. Želimo da napravimo stabilnu reprezentaciju i u mlađim selekcijama da bismo u konačnici dobili kvalitetnog igrača za A tim”, ističe selektor.

Podcrtava da u radu ima punu slobodu.

“Mi smo takav narod, kod nas se stalno govori o tome da selektori nemaju autonomiju u radu i da se susreću sa velikim pritiscima menadžera i različitih ljudi oko fudbala da se pozovu određeni igrači. Ja dosad nisam imao takva iskustva, nisam imao problema. Imam maksimalnu autonomiju u radu i iskreno, zovem samo igrače koji zaslužuju da nose bh. dres. To nije mala stvar, i sam taj proces je jako težak. Puno skautiramo, trudimo se da najkvalitentiji budu u timu. Mislim da smo uradili dosta dobrog posla u periodu iza nas i vjerujte mi, da razmišljamo drugačije ili da imamo bilo kakvu vrstu pritisaka, ne bismo imali ovakve rezultate. Još jednom ponavljam, ja nisam imao tih problema, postavio sam se od starta tako da me interesuje samo kvalitet i nadam se da se sa takvim stvarima neću susretati ni ubuduće”, kategoričan je Janković.

Nogometni/Fudbalski savez BiH uveo je pravilo o obaveznoj minutaži za igrače do 21 godine i u Premijer ligi BiH. Ove sezone “zaštićenom“ godištu pripadaju igrači rođeni 2001 godine i kasnije. Mlada reprezentacija BiH u narednom kvalifikacionom ciklusu može se oslanjati na igrače rođene 2002. godine i kasnije. Janković smatra da se pravilo treba korigovati.

“U nekim svojim izvještajima sam već pisao o potrebi da se izjednači godište u U-21 reprezentaciji sa zaštićenim godištem u Premijer ligi BiH. Igrači rođeni 2001. godine su još uvijek zaštićeno godište u Premijer ligi BiH, a mlada reprezentacija sada već nema nikakvu korist od njih. Faktički, razvijamo igrače koji su na prekretnici između mlade selekcije i seniorske reprezentacije. Godišta bi se morala pomjeriti, tako da zaštićeno godište budu igrači koji imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju, jer bismo time dobili na razvoju, odnosno većoj minutaži igračima koji bi trebali da nose ozbiljno breme u seniorskom fudbalu. Mislim da je jako bitno istaći da je odluka da igrači do 21 godine moraju igrati nama kao maloj državi dala dosta dobrih stvari. Puno igrača za reprezentativne selekcije dobijamo na taj način. Dalo nam je to sigurnost, sve više vjerujemo u kvalitet tih mladih igrača“, objašnjava Janković i smatra da će se svi klubovi dugoročno prilagoditi:

“Morat će svi da traže kvalitetne igrače tog uzrasta u narednom periodu, jer sa njima možete napraviti dosta. Zrinjski je naprimjer prvi na tabeli, a dva standardna igrača su Petar Sučić i Silvio Ilinković. Oni imaju ogromnu odgovornost na terenu jer igraju na specifičnim pozicijama. Prvi su na tabeli, razvijaju kvalitetne mlade igrače i oni imaju ulogu i u našoj selekciji. Spomenuo bih tu i Borac sa Ćetkovićem i Kulašinom, da sad ne nabrajam sve klubove poimenično, dobro je što dosta klubova razmišlja o tim “bonus” igračima, na način da ne budu samo bonus, nego da budu kvalitetni igrači koji će danas-sutra donijeti profit tim klubovima, a naravno, profit i reprezentaciji”.

Ofanzivan fudbal kao temelj

Za kraj jako zanimljivog i sadržajnog intervjua, Janković nam je objasnio i kakav fudbal on preferira i želi igrati.

“Svaki trener mora da ima svoju viziju. Mora da ima svoj “personality” na terenu, koji se ogleda kroz način na koji želi da igra. Trenerskim poslom se bavim od 2006. godine i mislim da svi treneri treba da prođu kroz sve selekcije od U-15 do U-21 da bi se razvijali kao treneri i da bi došli u seniorski fudbal sa nekom svojom vizijom. Volim i pratim moderne trendove, volim da igram isključivo napadački. Takve igrače pozivam i u mladu reprezentaciju, igrače koji mogu da se ponavljaju, da igraju u oba smjera, koji su potentni motorički i mislim da je to fudbal koji je danas u trendu. Igrači koji mogu da se ponavljaju i imaju abnormalne fizičke predispozicije, a isto tako koji su dosta dobro taktički obučeni mogu da naprave razliku na terenu. Bez napadačkog fudbala, fudbala za gol više, moja vizija se gasi. Mislim da igrači treba da se razvijaju u pravcu toga da pokušamo kroz igru da ugrozimo protivnika. Naravno, trebamo biti taktički obučeni i voditi računa da ne primimo gol, ali isto tako i igrati što okomitije i direktnije prema protivničkom golu. Samim tim, i publici ćemo biti dosta zanimljiviji i kada navijači dođu na utakmice gdje treneri preferiraju napadački fudbal, mogu uživati i imaju šta vidjeti. Fudbal je posljednjih godina dosta napredovao i dosta se radi na promociji napadačkog fudbala. Maroko je na posljednjem Svjetskom prvenstvu pokazao zanimljiv fudbal kroz jedan kompaktan blok i agresivnost. Bili su dosta hitri i ubojiti prema naprijed i napravili su jedan veliki rezultat. Moja vizija je dakle napadački fudbal, potentne igrače u napadačkom dijelu koji prave razliku i motoričkim sposobnostima, ali i tehničkom izvedbom“, poručio je za kraj selektor mlade reprezentacije BiH.

Igor Janković je rođen u Gradiški 28. septembra 1981. godine, a trenersku karijeru je počeo u omladinskim selekcijama Kozare 2006. godine, odakle je prešao u prvi tim krajem 2012. Potom je bio pomoćnik Mehmeda Baždarevića u seniorskoj reprezentaciji BiH u dva kvalifikaciona ciklusa. Samostalno je vodio još i Borac, Tekstilac i prijedorski Rudar, a obavljao je i funkcije sportskog direktora i šefa akademije Borca. Posljednji angažman imao je na čelu U-15 reprezentacije BiH. 


sport1.oslobodjenje.ba