back to top
TENIS REZULTATI

TENIS REZULTATI

Tenis rezultati uživo nalaze se na livestream platformi fudbalski.com

Tenis rezultati uživo

Saznaj sve šta te zanima u vezi tenisa! Prati rezultate najpopularnijih sportova na svijetu poput košarke, hokeja, rukometa i fudbala!

tenis rezultati uživo 24 sata dnevno
Tenis rezultati uživo 24 sata dnevno

TENIS PRAVILA

Tenis je vrlo popularan sport kojeg možemo pronaći u gotovo gradu – klubovi i udruge koji su život posvetili ovoj igri najbolje znaju kako ona funkcionira. Zanima te tenis, no nisi još imao / imala priliku igrati? Kako izgledaju pravila tenisa i na što sve treba obratiti posebnu pažnju? Danas govorimo o pravilima jednog od najpopularnijih sportova.

Tenis se može igrati pojedinačno 1 na 1 ili u parovima. Da biste igrali ovu igru potreban vam je reket, loptice i teniski teren. Teren za tenis širok je 11 metara, a dugačak 24 metra. Igrački teren ovisi o tome igrate li u parovima ili pojedinačno.

Danas možete igrati tenis ne samo u klubovima i u sportskim dvoranama. Tenis je toliko popularan da se tereni mogu pronaći u raznim drugim ustanovama poput hotela i spa resorta. Pravila tenisa ipak se najviše tiču sistema bodovanja pa objasnimo više kako bodujemo u tenisu.

tenis rezultati uzivo
TENIS REZULTATI

Tenis rezultati uživo – pravila tenisa

Tenis je igra u kojemu pobjednik mora osvojiti dovoljan broj gemova u odnosu na svog protivnika. Prvo objasnimo što je jedan gem u tenisu?

Pričamo o najmanjoj jedinici igre u kojoj igrači osvajaju osnovne poene. Poeni se broje po modelu: 0,15,30,40, gem. Nakon što igrač osvoji poen kada ima 40, on tada osvaja gem.

tenis rezultati
TENIS REZULTATI

Tenis dodatna pravila

Gem ne osvaja ako je i drugi igrač imao 40 te postigao tu brojku zadnji. Tada igrač osvaja izjednačenje i onda on mora dobiti idući poen da bi osvojio gem! Pravila tenisa također pričaju o setovima.

Set se dobiva kada se osvoji 6 gemova, ali uz uvjet da igrač koji je pobijedio ima dva gema razlike u odnosu na svog protivnika. Ukoliko situacija nije takva, primjerice rezultat je 6: 5, onda se gemovi nastavljaju dok jedan igrač nema dva gema razlike.

Pravila tenisa ne određuju do kada se igraju gemovi pa mnogi kritičari tenisa spominju ovaj aspekt pravila.

Rezultati tenisa danas dodatna pravila

Početak jednog teniskog meča počinje bacanjem novčića – onaj igrač koji dobije prednost nakon novčića može birati: uzeti stranu koju preferira, a izbor servisa prepustiti protivniku ili odabrati hoće li servirati, a izbor strane terena prepustiti protivniku.

Strane se u teniskom meču mijenjaju nakon svakog neparnog odigranog gema. Igrači mijenjaju strane nakon gotovog seta samo u slučaju da je broj odigranih gemova u tom setu neparan.

Pravila tenisa također definiraju kada se dobiva odnosno gubi poen. Igrač gubi poen kada napravi dvije greške pri servisu, ukoliko ga lopta udari u tijelo itd. U pravilu se poen računa kada lopta udari dva puta o tlo na jednoj strani terena. Pravila tenisa također definiraju i ostale stvari u ovom sportu – lopta koja padne na crtu smatra se ispravnom.

Amaterima je dovoljno poznavanje osnovnih tenis pravila da bi rekreativno odigrali koji meč, a za sva dopunska pravila obratite se teniskim klubovima i sportskim udrugama.

Sada kada ste naučili pravila tenisa, okušajte svoju sreću na kladionici i pratite Tenis rezultate uživo na livestream platformi našeg portala. Preporučujemo vam da pratite i rezultate za druge sportove na našem sajtu. Nogometne rezultate otvorite klikom na – NOGOMET REZULTATI

tenis rezultati uživo 24 sata dnevno

TENIS REZULTATI na livestream platformi nogometnog magazina fudbalski.com. Prati rezultate sportskih dešavanja online.

PREPORUKE: Kako se kladiti na tenis?