Svjetsko prvenstvo danas počinje: Šta će se nakon završetka desiti sa stadionima koji vrijede milijarde dolara?

Dvanaest godina nakon što je FIFA odredila da će se najveće svjetsko nogometno natjecanje prvi put igrati na Bliskom Istoku, vrijeme je da to natjecanje i krene. Katar, koji je prvi put u historiji domaćin ovakvog natjecanja, na udaru je kritika zbog korupcije, podmićivanja i narušavanja ljudskih prava. Ali svejedno očekuje milione turista koji će doći gledati Svjetsko prvenstvo, piše Index.

Katar je mala zemlja, ima manje od tri miliona stanovnika, a donedavno nije imao ni infrastrukturu da bi održao ovakvo natjecanje. U proteklih su se deset godina izgradile ceste, hoteli te apartmani i ostali objekti za smještaj kako bi se mogli smjestiti svi navijači. Na sve to potrošen je ogroman novac. 

Svjetsko prvenstvo u brojkama

Katarska rastrošnost

220 milijardi dolara: Pretpostavlja se da je Katar toliko uložio u sve pripreme potrebne za Svjetsko prvenstvo. Najskuplje je to Svjetsko prvenstvo u historiji. Drugo najskuplje, ono u Brazilu, koštalo je 15 milijardi.

17 milijardi dolara: Očekivana zarada Kataraca na Svjetskom prvenstvu. Na početku je bila procijenjena na 20 milijardi, no onda je pala na 17.

8: Broj stadiona na kojima će se igrati. Svi osim jednog sagrađeni su za Svjetsko prvenstvo

Navijačka strana 

40%: Toliko će navijači više platiti ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Kataru u prosjeku, u usporedbi s Rusijom.

6000 dolara: Minimalan iznos koji će svaki navijač morati osigurati za prevoz, smještaj i hranu.

31.123: Broj hotelskih soba koji je dostupan. FIFA je 80 posto tih soba rezervirala za igrače, goste i suce. Katar je, inače, izgradio sto hotela i zgrada s apartmanima uoči Svjetskog prvenstva.

3: Broj kruzera koji služe kao hoteli na moru i tako pružaju dodatan smještaj. Na njima se cijene noćenja kreću od 470 dolara, ali morate ostati minimalno dvije noći.

  United tuži Ronalda? Pokrenuli smo odgovarajuće korake protiv Cristiana, za sve su krive njegove izjave

6000: Broj montažnih kućica koje je Katar kupio za smještaj navijača. Iznajmljuju se po 200 dolara za jednu noć. Kad natjecanje završi, kućice će biti donirane siromašnijim zemljama svijeta.

1000: Broj šatora koji su postavljeni na umjetni otok blizu Dohe, u kojima će također biti smješteni navijači. Neki su to usporedili s notornim Fyre Festivalom, koji je neslavno propao jer je bio prevara.

0: Cijena gradskog prijevoza autobusom i podzemnom željeznicom od 10. novembra do 23. decembra ako imate Hayya karticu, koja omogućuje ulazak na stadione.

Malo susjedske pomoći

140.000: Broj hotelskih soba i apartmana koji su slobodni u Dubaiju, gdje se očekuje da će odsjesti mnogi navijači.

500: Broj svakodnevnih letova kojima će se prevoziti navijači iz susjednih zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Saudijske Arabije.

Katar ne troši samo na nogomet

Ludo trošenje dio je plana unaprjeđenja života u zemlji pod nazivom Qatar National Vision 2030. Kako je pisao Bloomberg, Katar je potrošio ukupno 300 milijardi dolara na infrastrukturne projekte poput autocesta i aerodroma.

Doha se, ipak, još uvijek ne može natjecati s Dubaijem, koji je regionalni magnet za turizam i zabavu. U Kataru tako hoteli i apartmani nisu od velike važnosti za lokalno stanovništvo. Isto vrijedi i za stadione, na koje je potrošeno šest i po milijardi dolara.

Najveći od njih je Lusail Stadium, koji ima kapacitet za 80 hiljada ljudi. Taj se stadion sigurno neće isplatiti nakon Svjetskog prvenstva jer najuspješniju katarsku nogometnu momčad Al-Sadd u prosjeku gleda 1500 navijača kad igra doma. Drugi najpopularniji klub Al-Rayyan po utakmici ima manje od hiljadu gledatelja.

Nenovčana cijena Svjetskog prvenstva

Organizatori su naglašavali da se svi radovi na infrastrukturi za Svjetsko prvenstvo provode s vođenjem računa o okolišu, s minimalnom emisijom ugljika. Istraživanja su pokazala da su podaci o emisiji ugljika lažirani i da su u stvarnosti osam puta veći.

  PUCA OD MIŠIĆA! Salah pokazao trbušne mišiće kakve nikada nije imao, ne miruje dok su kolege na Svjetskom

Tokom gradnje objekata vezanih za Svjetsko prvenstvo poginulo je 6500 stranih radnika, redom iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke, objavio je Guardian. Katarske vlasti kažu da ih je poginulo 37. Radnici su se žalili i da im nisu isplaćene plaće.

Katar se suočio s optužbama za podmićivanje i namještanje utakmica nekoliko dana uoči početka natjecanja. S kontroverzama se suočavaju i navijači. Žene se moraju pokriti od ramena do koljena. Zabranjene su i izvanbračne te homoseksualne veze, koje se kažnjavaju čak i zatvorom.

Izvor:Raport

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!