Željezničar zatražio odgodu plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine

Portal faktor.ba objavio je danas da je FK Željezničar podnio zahtjev Vladi Federacije BiH za odgodu plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine.

Objavu Faktora kojom objašnjava ovu problematiku prenosimo u potpunosti.

U dopisu koji je u ime FK Željezničar potpisala direktorica Amira Uzunović navedeno je kako je on upućen “zajedno sa drugim klubovima”.

– Podsjećamo Vas na Zaključak Vlade FBiH od 24. marta 2022. godine kojim je, zbog posljedica izazvanih COVID-19, omogućeno da sportskim kolektivima bude odobreno neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31. decembra 2022. godine.

Želimo istaći našu zahvalnost za donošenje ovog akta koji nam je bio od izuzetne pomoći u prethodno izazovnom periodu tokom kojeg ulažemo ogromne napore u pravcu stabilizacije funkcionisanja i poslovanja našeg kolektiva.

U tom kontekstu, zajedno sa drugim klubovima iz FBiH želimo zatražiti da Vlada produži period važenja ovog zaključka za dodatni period od šest mjeseci, odnosno do 30. juna 2023. godine s obzirom na to da okolnosti tj. posljedice zbog kojih je Zaključak donesen nisu u potpunosti eliminisane – napisali su u Zahtjevu koji je upućen u Vladu FBiH, na ruke premijeru Fadilu Novaliću i dopremijerki i ministrici finansija Jelki Miličević, a u koji je Faktor imao uvid.

I sa Grbavice su za Faktor potvrdili da su uputili zahtjev, ali nisu konkretno odgovorili na pitanje šta će biti ukoliko Vlada FBiH ne udovolji na njihov zahtjev.

– Ovim putem želimo potvrditi da je FK Željezničar podnio navedeni Zahtjev Vladi FBiH zajedno sa drugim klubovima.

FK Željezničar smatra da okolnosti i posljedice koje je Vlada FBiH navela kao razlog za donošenje navedenog zaključka nisu eliminirane u periodu od donošenja ovog zaključka do danas, te da je, posljedično, naš zahtjev utemeljen i razuman – potvrdili su iz FK Željezničar za Faktor naglasivši kako će klub organizovati konferenciju za medije na kojoj će javnost imati priliku dobiti više informacija (zakazana za srijedu u 17 sati).

Međutim, problem bi mogao nastati jer, kao što smo već pisali, spomenuti zaključak iz marta ove godine, prema tvrdnjama iz Porezne uprave Federacije BiH (PUBiH), napravio je problem pojedinim klubovima, među kojima su navedeni primjeri Sarajeva i Zrinjskog, koji su stvorili nova dugovanja.

PUBiH je početkom septembra pisala Vladi FBiH, a tada je navedeno da se prema Zakonu o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima “za vrijeme trajanja sporazuma dospjele rate moraju izmiriti u rokovima definiranim sporzumom”, a da je članom 8. ovog zakona propisano:

– Sportski kolektiv koji ne ispunjava obaveze iz zaključenog sporazuma ima za posljedicu raskid sporazuma i nastavak vođenja postupka prinudne naplate bez mogućnosti otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnog duga.

Iz PUFBiH su tada tvrdili da bez obzira na doneseni Zaključak Vlade FBiH “imaju zakonsku obavezu raskinuti sporazume o odgođenom plaćanju i sporazume o plaćanju poreznih obaveza u ratama, zaključene sa sportskim kolektivima koji uredno ne izmiruju svoje obaveze (rate po sporazumima i/ili tekuće obaveze), nakon čega je ujedno dužna nastaviti postupke prinudne naplate”.

U zaključku dopisa iz septembra koji je potpisao Šerif Isović, direktor PUFBiH, predložene su izmjene i dopune Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.


sport1.oslobodjenje.ba